Sursa foto: g4media.ro

Agendă încărcată în acest weekend pentru șeful statului, care are programată o vizită în Portugalia.

Programul zilei de astăzi deja a început de la 10.30, ora României, iar pe seară la ora 22.00, tot a României, președintele României are o a doua întâlnire.

Potrivit agendei lui Klaus Iohannis, acesta va efectua între 6 – 9 octombrie 2023, o vizită de stat în Republica Portugheză, fiind invitat de omologul său, președintelui Marcelo Rebelo de Sousa.

Astăzi, la prima întâlnire Iohannis a fost invitat special la reuniunea aniversară a Grupului Arraiolos, găzduită de președintele Republicii Portugheze, despre care se arată că „marchează 20 de ani de la debutul acestei platforme informale de consultare la nivel prezidențial între 16 state ale Uniunii Europene”.

La reuniune au fost invitați totodată să participe președinții Germaniei – Frank-Walter Steinmeier, Bulgariei – Rumen Radev, Croației – Zoran Milanović, Sloveniei – Nataša Pirc Musar, Estoniei – Alar Karis, Finlandei – Sauli Niinistö, Greciei – Katerina Sakellaropoulou, Ungariei – Katalin Novák, Irlandei – Michael Higgins, Italiei – Sergio Mattarella, Letoniei – Edgars Rinkēvičs, Maltei – George Vella, și Poloniei – Andrzej Duda.

Sâmbătă, 7 octombrie, Președintele României va fi primit de Președintele Republicii Portugheze la Lisabona. Vizita de stat a Președintelui Klaus Iohannis în Portugalia are loc în contextul unui dialog bilateral intens, urmând vizitei Președintelui Marcelo Rebelo de Sousa în România, din decembrie 2022.

Între cele două țări are loc o coordonare strânsă în plan bilateral, în cadrul Uniunii Europene și al NATO, care s-a intensificat în contextul războiului din Ucraina. Domeniul apărării este una dintre componentele cheie ale cooperării bilaterale, cu scopul consolidării apărării aliate pe Flancul Estic al NATO, un rezultat al acestei cooperări fiind participarea Portugaliei cu un contingent de forțe terestre la brigada multinațională NATO din România, la Caracal”, precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Totodată, Iohannis se va întâlni și cu prim-ministrul Republicii Portugheze, António Costa, cu președintele Adunării Republicii, Augusto Santos Silva, și membri ai Parlamentului. „De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va vizita Palatul municipalității Lisabona, unde va avea o întrevedere cu primarul Carlos Moedas”, se mai arată în sursa citată.

Articolul precedent100 de euro oferiți polițiștilor din Satu Mare pentru un permis de conducere
Articolul următorVariații de tensiune la Stația de pompare și tratare Palas din Constanța