Liviu Mihaiu a precizat că e nevoie de oameni competenți care să vină cu soluții pentru remedierea acestor probleme de mediu cu care se confruntă România de mai bine de trei decenii. Lemnul tăiat în țara noastră provine din surse ilegale și este prezent în toate domeniile de mediu ale României.
Chiar dacă pădurea și copacul sunt cuprinse în documentele CSAT ca fiind de interes și siguranță națională, în România dispar trei hectare pe oră, iar 50 % din lemnul tăiat provine din surse ilegale.
Actorul Mircea Diaconu, prezent la dezbaterea „Adoptarea unei noi strategii forestiere naţionale – oportunitate sau necesitate imperioasă?”, organizată de AUR, la Palatul Parlamentului, a precizat că e nevoie de organizarea unui grup de lucru fără politicieni. Actorul susține că e nevoie de un regim special pădurilor din țara noastră pe o perioadă de un deceniu.
Problema defrișărilor din România rămâne un subiect sensibil pentru opinia publică
Președintele Secţiei de Silvicultură din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti”, Ion Seceleanu, a menționat că nu toți din corpul silivic sunt corupți și că problemele ridicate sunt reale.
”A pune o etichetă generală pentru întregul corp silvic că toţi sunt corupţi şi toţi participă la jaful din pădurile României este, într-un fel, nedrept”, a mai susţinut Seceleanu, relatează Agerpres.
La eveniment au participat reprezentanți WWF România, Greenpeace România, reprezentanți ai pădurilor, activiștilor civici din Bucovina și – Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, oameni politici.
Suprafața împădurită a României a cunoscut o scădere considerabilă datorită defrișărilor masive din ultimii ani. În 2016, suprafața împădurită era de 7,048 milioane de hectare. În doar patru ani a ajuns la 6,9 milioane de hectare. Conform Institutului Național de Statistică ( INS), fondul forestier ocupa 6,592 milioane de hectare, adică 27, 7 % în 2019.
Anual 20 de milioane de metri cubi dispar, din care 200.000 sunt capturați de către autorități. Conform datelor oficiale de la Eurostat, în 2020, Uniunea Europeană avea 159 de milioane de hectare de păduri. Din 1990 până în prezent, suprafața acoperită cu păduri a crescut ușor, cu aproape 10 % ( 145 de milioane de hectare).