În toiul nopţii de sâmbătă spre duminică, atunci când cei mai mulţi români dormeau sau se uitau la meciul Simonei Halep, primarul general al Bucureştilor, Sorin Oprescu, lua şpagă 25.000 de euro. Numai că nici procurorii DNA nu dormeau şi nici nu se uitau la tenis, aşa că l-au prins pe edil în flagrant şi l-au reţinut pentru 24 de ore.
UPDATE Sorin Oprescu a fost arestat preventiv

Judecătorii Tribunalului București au decis duminică noapte arestarea preventivă a primarului general Sorin Oprescu pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă, însă este executorie. Sorin Oprescu a contestat decizia privind arestarea preventivă.
„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București. Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea”, se arată în referatul procurorilor.
Aceştia explică faptul că membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine astfel încât aceştia să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării. Totul era „asezonat” cu solicitarea de sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru primar.
„La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti”, se mai arată în referatul citat.

Articolul precedentOctavian Bitu, directorul Sălii Polivalente, a fost reţinut pentru şpagă.
Articolul următorAvocatul diavolului la Oil Terminal: administratorii îşi angajează casă de avocatură împotriva statului român, a salariaţilor şi a acţionarilor