Foto: Facebook/Greenpeace România
Foto: Facebook/Greenpeace România

Un nou studiu, publicat de Greenpeace, a expus faptul că Gazprom, Lukoil și Rosatom s-au folosit de lobby pentru a influența includerea gazelor fosile și a energiei nucleare în taxonomia UE a investițiilor sustenabile.

Datele provin dintr-o nouă cercetare care a fost realizată de Greenpeace Franța.

Greenpeace: ”Companiile rusești de gaze și energie nucleară ar putea face cu miliarde mai mult datorită taxonomiei UE care ar considera verzi investițiile în gaz și nuclear”

Cercetarea a mai constatat că Rusia urmează să fie unul dintre principalii beneficiari ai adăugării gazelor și energiei nucleare în taxonomia UE, oferindu-i lui Vladimir Putin putere de negociere suplimentară asupra UE și furnizând bani pentru a alimenta războiul din Ucraina.

Gazprom, Rosatom și Lukoil au făcut dus o campanie de a  obține eticheta verde a UE pentru gaz și nuclear, întărind puterea geopolitică a lui Putin și făcând UE mai dependentă de energia rusească în deceniile următoare. Crimele comise de armata lui Putin în Ucraina sunt o reamintire crudă a modului în care dependența UE de gazele fosile și energia nucleară contribuie în mod activ la război și la încălcarea drepturilor omului. În timp ce Comisia UE se pregătește să-și dezvăluie planul RePowerEU de a se elibera de dependența energetică a Rusiei, respingerea gazului și a energiei nucleare din taxonomie este o mișcare evidentă pe care deputații europeni o pot face pentru a-i arăta lui Putin că a eliminat Rusia din viitorul energetic al Europei”  a declarat Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace UE.

Rusia furnizează, în prezent, 45% din gazul din Europa și 20% din uraniul său îmbogățit

Potrivit Greenpeace EU Unit, înlocuirea importurilor rusești de petrol, gaze, cărbune și uraniu cu combustibili similari din alte state, precum Arabia Saudită, SUA sau Azerbaijan, nu va face decât să încetinească tranziția energetică a Europei și să accelereze criza climatică.

Adevărata independență energetică poate fi realizată doar prin investiții rapide, masive și juste din punct de vedere social în economisirea energiei, stocarea energiei și izolarea locuințelor, precum și prin energie regenerabilă și o transformare completă a sectorului transporturilor”, se mai arată în raport.

Articolul precedent Efectele celei mai grave secete din Europa de Vest: Culturile de măslini și viță de vie, în pericol de dispariție în Spania şi Portugalia
Articolul următorCapitala înregistrează temperaturi fără precedent
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time