La Arad transparența este mai mult de formă decât de bază

Episodul 5 – Județul Arad

Aflați, o parte dintre ei, la guvernare, se pare că preocuparea politicienilor din județul Arad este să dea bine la întâlnirile cu Falcă și Vela, nicidecum transparența administrației locale sau județene.

Iustin Cionca, președinte Consiliul Județean Arad

Iustin Cioanca
Foto specialarad.ro

Un prim exemplu vine chiar de la Iustin Cionca, președintele CJ Arad care, deși termenul de depunere și afișare a expirat de mai bine de 20 de zile (15 iunie 2020), nu are publicate nici acum pe site-ul Consiliului Județean Arad declarațiile de avere și de interese, fiind doar cele din anii anteriori și un mare CV care amintește de vremea comunistă sau de ofițerii nord coreeni care avea piepturile blindate cu medalii.

Prefectul Gheorghe Stoian

Gheorge Stoian
Foto specialarad.ro

Nici prefectul Gheorghe Stoian nu are depuse declarațiile de avere și interese pe site, la termen, ci doar cele de anul trecut, de la venirea pe funcție, decembrie 2019! Din păcate, pentru că potrivit Legii 52/2003 și Legii 544/2001, prefectul are atribuțiile de verificare și control pentru UAT-uri și alte deconcentrate, în perioada stării de urgență prefectul fiind și șeful direct al deconcentratelor județene, fix el nu are declarațiile de avere și interese publicate pe site-ul Instituției.

Primarul Călin Bibarț

Și nici cu primarul Călin Bibarț lucrurile nu stau excepțional, dar este, totuși, singurul demnitar important din județ care are depuse declarațiile de avere și de interese pe anul 2020. Nu același lucru, însă, îl putem spune despre soția sa, Bibarț Cristina-Elena, directorul general al RA Zonei Libere Curtici Arad, care nu are postate pe site (www.zla.ro) decât declarațiile de avere și interese pe anul 2019.

Calin Bibart
Foto Facebook

Primarul Călin Bibarț declară 4 terenuri intravilane, trei în Arad și unul în comuna Pantelimon, județul Ilfov; două case și un apartament în Arad, o Dacia Logan, bijuterii de 30.000 de euro și arme și alte acareturi de vântătoare de 10.000 de euro.

Are economii de aproximativ 14.000 de unități monetare în trei valute: lei, euro și dolari dar și credite de 151.000 de lei și aproximativ 22.000 de euro.

Din închirierea apartamentului primește anual peste 19.000 de lei.

Este primvicepreședinte al PNL Arad și membru în mai multe asociații de vânătoare și pescuit sportiv.

Primarul Petru Antal

Petru Antal
Foto pecica.ro

Nici Petru Antal, primarul orașului Pecica (Aradul fiind unul dintre puținele județe cu un singur municipiu) nu este grăbit și interesat de transparență, de pe site-ul Primăriei Pecica lipsind declarațiile de avere și de interese pentru anul 2020. Ce să spunem, probabil că graba cu care se grăbesc la întâlnirile cu Falcă sau cu ministrul Vela, pe la Timișoara le ocupă tot timpul și ideea că acum ei sunt la putere i-or fi determinând să ignore transparența și comunicarea cu cetățenii, în spiritul și litera legii. Dar, din nefericire pentru unii dintre ei, pe 27 septembrie 2020 cetățenii vor decide și îi vor evalua!

Ziarul de Investigații

Articolul precedentRomânia riscă infringementul și returnarea către Bruxelles a 55 milioane euro din cauza tupeului în afaceri a fostului senator PSD Ilie Ciuclea
Articolul următorPrimul lot de autobuze hibrid circulă de azi pe străzile din București
Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Este jurnalist de investigații la Ziarul de Investigații și PressHub.