Klaus Iohannis: România susține sancțiunile adoptate împotriva Rusiei

Negocierile dintre Ucraina și Rusia ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.

România susține sancțiunile adoptate împotriva Rusiei, a anunțat președintele Klaus Iohannis, în declarația de presă comună cu omologul său lituanian, Gitanas Nausėda, aflat în vizită la București. Șeful statului a mai subliniat că Republica Moldova are nevoie de sprijin financiar atât pentru gestionarea afluxului de refugiați cu care se confruntă, cât și pentru a-și consolida securitatea energetică, finanțele publice și pentru a implementa reformele ambițioase pe care le-a asumat.

Negocierile dintre Ucraina și Rusia ar ar trebui să aibă că rezultat restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, a spus președintele Klaus Iohannis. Invazia Rusiei în Ucraina „a generat cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, cu implicații multiple”, a mai declarat Klaus Iohannis. Potrivit șefului statului, negocierile dintre Ucraina și Rusia ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, singura variantă acceptabilă fiind o soluție conformă dreptului internațional și intereselor de securitate euroatlantică.

„Am discutat modalitățile concrete în care putem sprijini, cât mai eficient, refugiații care au fugit din calea războiului, evidențiind eforturile complexe ale României, inclusiv hub-ul umanitar de la Suceava. Am reiterat de asemenea faptul că România sprijină o anchetă amănunțită a Curții Penale Internaționale cu privire la toate crimele de război comise de trupele ruse”, a spus Iohannis.

„România susține consolidarea ansamblului de sancțiuni adoptate la adresa Rusiei și am pledat pentru continuarea coordonării cu partenerii și aliații noștri, în această direcție”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a amintit că România sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

„Am reiterat, totodată, decizia României de a relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, baza pentru executarea misiunilor urmând să fie în Lituania. Această măsură reprezintă o contribuție responsabilă a României la întărirea securității colective aliate și o dovadă de solidaritate cu statele din această regiune”, a adăugat șeful statului.

Articolul precedentMajestatea Sa Margareta: „Sunt mândră de mobilizarea umanitară pe care o văd în ţara noastră”
Articolul următorPNL crede că legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor ar putea fi corectată într-o lună