Europarlamentarul social democrat Victor Negrescu critică strategia actualului Guvern în ceea ce privește domeniul cercetării care, atât cât a putut observa, este lăsată de izbeliște. Referirea acestuia este inclusiv la faptul că din Planul Național de Redresare și Reziliență cercetarea este aproape neluată în seamă, în condițiile în care bani pentru acest domeniu nu sunt alocați nici din bugetul național.
Vina pentru această „scăpare” îi aparține – potrivit lui Negrescu – celui care conduce în prezent Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Sergiu Teleman (USR PLUS).
Și, din perspectiva lui Negrescu, care este vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație, raportor al Comisiei pentru Cultură și Educație privind construirea politicii în domeniul educației digitale, și membru în Comisia pentru bugete, Guvernul nu face altceva decât să „pună pe butuci” cercetarea. Social democratul nu vine însă neapărat cu soluții, ci promite să interpeleze Comisia Europeană pentru a rezolva situația.
„Cercetarea românească este pusă pe butuci de un Guvern incapabil să protejeze interesele țării. Ne-au mințit că au relații foarte bune în străinătate, că vor moderniza #România, dar au distrus cel mai important proiect european de #cercetare inițiat de țara noastră.
Cu o aroganță ieșită din comun, necunoscutul ministru al cercetării, domnul Ciprian Teleman, ne spune astăzi că nu este un eșec faptul că România a fost exclusă din continuarea proiectului paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastracture (ELI) deși țara noastră a inițiat programul care a condus la construcția Laserului de la Măgurele.
Acesta recunoaște că au eșuat demersurile diplomatice făcute de Guvernul actual, fără să ne spună ce au făcut exact în acest sens, în timp ce consilierul premierului responsabil de subiect, domnul Sorin Costreie, recunoaște că vina aparține actualilor guvernanți pentru că au trimis solicitarea prea târziu.
Din păcate, cercetarea lipsește din prioritățile guvernului. Fondurile pentru cercetare au fost tăiate în bugetul național, iar în Planul Național de Redresare și Reziliență cercetarea este sub-finanțată deși trebuia să fie o prioritate.
Voi interpela Comisia Europeană privind acest subiect pentru a ne asigura că România o să poată să se asocieze proiectului, fără sincope și cu drepturi depline, în cel mai scurt timp”, scrie Victor Negrescu pe Facebook.