Avocatul Poporului anunță că a sesizat Curtea Constituțională față de prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului privind Sistemul Naţional de Managementul Situaţiilor de Urgenţă, care vizează instituirea stării de alertă. Îngrijorarea exprimată de Renate Weber ar fi aceea că „delegarea unor atribuții de legiferare către autorități administrative, având ca finalitate restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale încalcă principiul separației puterilor, precum şi prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării”.

Sesizarea AvP a fost transmisă CCR chiar azi. „Avocatul Poporului consideră că Ordonanța deurgență a Guvernului nr.21/2004, cu modificările și completările ulterioare, nu respectă principiul previzibilității legii prin definirea defectuoasă a „stării de alertă”, care, neavând consacrare constituțională, presupune o circumstanțiere detaliată, la nivel infraconstituțional, a cazurilor în care se poate declara.

În realitate, legea prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângerea exercițiului unor drepturi… În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilității extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuși dreptului.

Potrivit prevederilor constituționale, Parlamentul şi, prin delegare legislativă, în condiţiile art. 115 din Constituţie, Guvernul au competenţa de a institui, modifica şi abroga norme juridice de aplicare generală. Autoritățile administrației publice nu au o asemenea competenţă, misiunea lor fiind aceea de a asigura executarea legilor”, atrage atenția Avocatul Poporului.

Articolul precedentDirector de școală trimis în judecată pentru luare de mită după prinderea în flagrant
Articolul următorPSD spune că s-a săturat de legi care să defavorizeze caracterul național