Ungaria a anunţat miercuri că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele ruseşti. Decizia este în dezacord cu Uniunea Europeană, care a vrut să facă un front faţă de solicitarea Moscovei.
Premierul Viktor Orban a declarat miercuri, că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele ruseşti dacă Rusia va cere acest lucru.
Rusia a cerut țărilor membre ale Uniunii Europene să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, solicitare care a fost refuzată. În prezent livrările de gaze naturale continuă, deoarece primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii.
Comisia Europeană a anunţat vineri că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să accepte solicitarea Rusiei privind plata în ruble.
Executivul comunitar a anunțat că lucrează împreună cu companiile energetice şi guvernele statelor membre pentru a analiză decretul preşedintelui Vladimir Putin, dar companiile ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui în încalce acele prevederi.
Ungaria este unul dintre puţinele statele membre UE care a respins sancţiunile energetice contra Moscovei, în urma invadării Ucrainei.
Ungaria, care este puternic dependentă de importurile de gaze şi petrol din Rusia, a semnat în 2021 un acord pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze, conform căruia Gazprom ar urma să livreze anual 4,5 miliarde metri cubi de gaze. Ungaria va avea opţiunea de a modifica volumul achiziţiilor de gaze după primii zece ani. La rândul său, Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute, 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.
Preţul este semnificativ mai mic decât cel plătit până acum, fiind bazat pe un acord bilateral semnat în 1995.
Cum vor fi încurajați românii să devină proprietari de păduri