Sursa: Facebook

Virgil Popescu, ministrul Energiei, asigură că iarna nu ne-a prins nepregătiți.

În condițiile în care în perioada următoare sunt așteptate temperaturi din ce în ce mai scăzute și, implicit, va fi vorba și despre un consum substanțial de gaze naturale pentru încălzire, ministrul numără cantitatea de combustibil de acest tip de care dispune România.

Potrivit lui Virgil Popescu, gazele naturale pe care le are România la dispoziție nu doar că vor fi suficiente, ci vor și prisosi, ceea ce înseamnă că și anul viitor vom avea în depozite o cantitate suficientă. Aici, ministrul Energiei numără și cantitatea de gaze naturale care poate fi achiziționată în plus, date fiind ultimele acorduri semnate.

În contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, vreau să știți că țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece. Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative.

România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie.

Sezonul rece este pe final și ne așteptăm să ieșim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta”, a scris ministrul Popescu pe Facebook.

În aceeași postare, Virgil Popescu arată și că nu sunt motive de îngrijorare nici în ceea ce privește noile sancțiuni aplicate Rusiei privind „interdicția importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină”. Și, în general, totul este bine:

Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare.

Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”.

Articolul precedentCocaină și heroină introduse în țară în bordul mașinilor, în plafon sau în zona în care se află frâna de mână
Articolul următorDîncu, posibilă strategie pentru prezidențiale: „Preşedintele PSD poate câştiga alegerile aducând în jurul lui şi alte formaţiuni civice”