Erdogan și democrația. Încălcarea dreptului la opinie și „noul regim de la Ankara”

Turcia continuă să îngrijoreze Uniunea Europeană din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului.

Cinci persoane au fost arestate duminică, 6 februarie, de poliția turcă, din cauza că l-au ironizat pe rețelele sociale pe președintele Erdogan după ce acesta a anunțat că s-a infectat cu Covid-19. Potrivit oamenilor legii, aceștia au difuzat mai multe mesaje de ură la adresa președintelui, scrie cotidianul turc Hurriyet, citat de Digi24.

Printre cei care au s-au râs de situația președitentului este și înotătorul olimpic Derya Buyukuncu. Acesta a răspuns printr-un mesaj sarcastic la postarea lui Erdogan, care a cerut susținătorilor săi „să se roage” pentru sănătatea sa.

Preşedintele Erdogan s-a întâlnit joi la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski

„S-a îmbolnăvit de coronavirus şi vrea rugăciuni. Să stea fără grijă, că ne rugăm deja. Am început să pregătesc 20 de cutii cu halva, pe care le voi împărţi prin cartier atunci când va veni momentul”, a scris Buyukuncu pe Twitter.

Mesajul a fost șters, iar poliția nu l-a arestat pe fostul înotător deoarece nu se află în Turcia. Cu toate acestea, în mediul online, zeci de persoane au cotinuat să transmită mesaje ironice la adresa lui Erdogan, un joc destul de periculos, având în vedere modul în care președintele turc înțelege dreptul la opinie.

Oficialul a declarat, duminică, într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter, că are o formă ușoară a coronavirusului, motiv pentru care va continua să muncească de acasă, alături de soția sa. De asemenea, acesta a mulțumit tuturor persoanelor care i-au urat însănătoșire grabnică, printre aceștia numărându-se și șefi de stat din Grecia, Serbia și Somalia.

„După ce am avut simptome uşoare, soţia mea şi cu mine am fost testaţi astăzi pozitiv la COVID. Din fericire, avem o boală uşoară, despre care am aflat că este cauzată de varianta Omicron. Ne vom continua munca de acasă. Așteptăm rugăciunile voastre”, a scris președintele Erdogan.

Oficialul a declarat, în urmă cu câteva zile, că își dorește să fie mediator între Rusia și Ucraina, motiv pentru care l-a invitat pe Vladimir Putin la un dialog. Cu toate acestea, oficialii ruși nu au răspuns invitației lui Erdogan, precizând că președintele rus se află în China pentru câteva zile. Putin a participat la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Beijing, unde s-a întâlnit cu omologul său, Xi Jinping.

Recep Erdogan, întrevedere cu președintele Ucrainei

Articolul precedentMinistrul Agriculturii susține că alimentele nu vor fi raţionalizate
Articolul următorEugen Tomac își dorește un nou început pentru PMP
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.