Crin Antonescu nu mai vrea să fie candidatul unic al coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, chiar dacă numele său este pus în continuare pe tapet.
După ce a anunțat că pune cumva pe pauză intenția de a candida la prezidențialele din această primăvară, nemulțumit fiind de nehotărârea partidelor în ceea ce-l priveşte şi de lipsa unei date clare pentru desfăşurarea alegerilor, Ilie Bolojan consideră că acesta rămâne – cel puțin pentru formațiunea pe care o conduce – candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidențiale din 2025
Pe numele său complet George Crin Laurențiu Antonescu, fost președinte al Partidului Național Liberal din 2009 până în 2014 precum și fost președinte al Senatului României între 2012 – 2014, acesta a mai fost candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale din 2009. La acel moment s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, iar ulterior, în perioada 10 iulie 2012 – 31 august 2012, a fost totuși președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.
Apoi s-a retras în tăcere pentru ani buni, pentru ca, de câteva luni, să iasă în față, aruncat mai mult, ca un candidat de succes la prezidențiale, susținut de PSD-PNL-UDMR. Adică de coaliția actuală de guvernare, iar totul a fost bine și frumos în lumea politică, indiferent că opinia publică nu îl vede pe Crin Antonescu în această postură.
Iar acum, Crin Antonescu a anunțat tare și răspicat că nu e interesat – stupoare – de scaunul de la Cotroceni. Nu în aceste condiții. Așa că a anunțat că, „la acest moment”, consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale din 2025, argumentând că, în primul rând, nu a fost încă stabilită nicio dată pentru alegeri, iar în al doilea rând nu a existat un vot unanim din partea Coaliţiei.
„Eu declar suspendat acest acord şi, în consecinţă, și calitatea mea de candidat. (…) Am primit o propunere de a fi candidatul unei coaliţii politice, am acceptat această propunere, am asumat această candidatură şi este o asumare de la care eu nu dau înapoi. Eu nu retrag această candidatură, eu nu dau înapoi, am asumat cu tot ce înseamnă ea toate dificultăţile şi tot parcursul şi sunt în orice moment dispus să o duc până la capăt. (…)
Îl consider suspendat până când (…) clarifică dacă acest acord revine în vigoare sau dacă eventual au alte opţiuni. Pe scurt, ce s-a întâmplat? Ei au făcut această propunere, eu am acceptat-o, le-am spus de atunci că dacă mai au consultări de făcut în partid să le facă şi poate după aceea să anunţăm, şi au spus nu, avem responsabilitatea şi calitatea ca lideri politici să angajăm aici acest lucru şi este urgent.
Am înţeles urgenţa, am acceptat urgenţa, de asta s-a legat şi o discuţie privitoare la o dată cât mai rapidă a alegerilor prezidenţiale. (…) Între timp, am constatat două lucruri care mă fac pe mine să consider acest acord suspendat şi, ca atare, şi calitatea mea de candidat suspendată, şi anume, nu avem încă o dată a alegerilor.
Şi nu înţeleg de ce, pentru că, din punctul meu de vedere, dacă în 6 decembrie 2024 Curtea Constituţională a decis anularea alegerilor şi implicit repetarea lor, de a doua zi sau de când a fost publicată în Monitorul Oficial această decizie, deci de a doua zi, Guvernul în exerciţiu atunci ar fi trebuit să dea, după calculul de rigoare, numărul de zile prescris de lege, cea mai apropiată dată a alegerilor prezidenţiale.
Suntem în 4 ianuarie, alt an, 2025, nu avem încă, deşi s-au vehiculat nişte date, dar ele nu s-au concretizat, deşi între timp avem un nou guvern, chiar dacă poartă acelaşi nume. Au fost câteva şedinţe de guvern, s-a vorbit despre fixarea datei alegerilor şi totuşi nu avem o dată a alegerilor, ceea ce din punctul meu de vedere este greu de explicat, şi în orice caz destul de greu de acceptat, pentru opinia publică, acum vorbesc ca alegător. (…)
Și atunci mesajul meu (…) este următorul: Domnilor, pe unii vă cunosc de 30 de ani, ştiu că sunteţi oameni serioşi, şi pe Bolojan şi pe Kelemen, şi pe Pambuccian, despre domnul Ciolacu am toate motivele să cred că e un om serios, conduce cel mai mare partid din România şi e prim-ministru, cred că trebuie să vă mai gândiţi. Suspendăm acordul. (…)
Dacă, cine ştie, vă menţineţi opţiunea pentru candidatura mea, ştiţi unde mă găsiţi, şi atunci o să mă gândesc şi eu mai bine, poate, decât am făcut-o prima dată şi să dau un răspuns. (…) Eu aştept din partea lor, ca cetăţean, să se comporte responsabil şi să anunţe de îndată data alegerilor prezidenţiale, să dea toate informaţiile si explicaţiile în legătură cu ce s-a întâmplat în România cu anularea alegerilor, să garanteze că în această ţară există democraţie şi să se hotărască, în cât timp doresc dânşii, care este candidatul lor la prezidentiale.
Ştiu de unde să mă ia şi atunci o să le dau si eu un răspuns. Nu sunt un om vanitos, sunt doar orgolios atunci când vorbesc despre lucruri publice. Eu nu dau înapoi, răspunsul urmează să-l dea dânşii. Eu nu sunt forţă de muncă disponibilă la candidatură, n-am cerut nimănui candidatura. Sunt amatori destui pe piaţă, slavă Domnului, deci au de unde găsi, nu e cazul meu!”, a explicat Crin Antonescu.