Ilie Bolojan, liderul PNL văzut de toți cândva ca un premier de succes, merge pe sinceritate atunci când este vorba de măsurile care ar trebui luate de Guvern pentru redresarea economiei.
Există discuții privind așa-numita Ordonanță „trenuleț” cu noi măsuri fiscale, fără de care – consideră Bolojan – România va intra în incapacitate de plată.
Acum președinte al Senatului, Ilie Bolojan a punctat că, mai ales în ultimul an, s-au cheltuit foarte mulți bani, ceea ce face lucrurile mult mai complicate. Iar o soluție ar fi această Ordonanță „trenuleț”, care de altfel a fost pusă oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, pe final de 2024.
Ordonanța propune astfel măsuri de austeritate care afectează bugetarii, pensionarii și sectoare întregi precum IT, Construcții și HoReCa, în condițiile în care Guvernul își propune să facă economii de aproximativ 1% din PIB, deși deficitul bugetar va depăși, cel mai probabil, 8% în 2024.
Un „sine sine qua non” – a atras atenția ieri Bolojan, la B1 TV, deși ordonanța adoptată la finele anului conține multe măsuri care afectează atât bugetarii, cât și pensionarii și copiii, dacă ne referim la alocații.
„Trebuie să fim cât se poate de corecți. Această Ordonanță a fost obligatorie pentru că dacă nu s-ar fi adoptat – și-n corpul ei veți găsi peste 90% din prevederi legate de plafonarea cheltuielilor – anul viitor România ar fi ajuns la niște deficite de nesuportat și practic am fi intrat în incapacitate de plată.
Aceasta a fost necesitatea pentru care noi am susținut să facem Guvernul cât mai repede, în contextul pe care-l știți, și să adoptăm această Ordonanță, care cert nu e populară, nu dă niște vești bune, dar trebuie să recunoaștem: ani de zile și mai ales anul trecut am cheltuit și am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară și e doar o chestiune de timp până nota de plată îți vine. (…)
Vom putea discuta și de chestiunile care țin de răspunderea personală a unora sau altora, dar acum e vorba de o responsabilitate pentru țara noastră și atunci e evident că, pentru a ține țara stabilă, o direcție importantă e să reducem cheltuielile statului, să eliminăm risipa, dar aceste lucruri nu se puteau face printr-o Ordonanță care să rezolve toate acumulările negative”, a declarat Ilie Bolojan pentru sursa citată.