Guvernul italian a luat decizia de a introduce vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului pentru persoanele în vârstă de peste 50 de ani. Premierul italian Mario Draghi a precizat că prin această măsură se încearcă limitarea răspândirii tulpinei Omicron. Mai mult, premierul îndeamnă pe italieni să se imunizeze împotriva virusului pentru a depăși această perioadă dificilă cu care se confruntă țara.
„Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”, a adăugat el, relatează Libertatea.ro.
Italia a înregistrat peste 190.000 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Conform legii adoptate de guvernul italian, vaccinarea devine obligatorie pentru toate persoanele peste 50 de ani care nu lucrează, iar persoanele care lucrează în sectorul public și privat de peste 50 de ani trebuie să aibă un certificat de vaccinare ( ce se obține după doza completă de imunizare sau vindecarea de coronavirus). Reamintim că Italia are o populație de 59 de milioane de locuitori, dintre care aproape 28 de milioane sunt de peste 50 de ani, relatează AFP.
Mai mult, certificatul de vaccinare este obligatoriu pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi personalul medical, din învățământ și pentru forțele de ordine. Pentru a călători cu avionul sau cu trenul este suficient permisul sanitar „de bază”, care se obține după imunizarea împotriva COVID-19, dar și cu test negativ.
Reamintim că Italia se confruntă cu o explozie a numărului de noi cazuri de COVID-19. Miercuri, 5 ianuarie, peninsula a înregistrat aproape 190.000 de infecții cu coronavirus. Mai mult, de la debutul pandemiei de COVID-19, Italia a fost cea mai afectată țară din Europa, înregistrând peste 138.000 de decese.
În Italia, de la debutul campaniei de vaccinare au fost administrate 114 milioane de doze de vaccin. Mai mult, 44,9 milioane de persoane sunt complet vaccinate, adică 75,3% din populație. De asemenea, aproape 18 milioane de persoane au primit a treia doză, iar în ce privește grupa de vârstă 5-11 ani, aproape 200.000 de copii au primit cel puțin o doză de vaccin.