Dacă mâine ar fi alegeri și ar ieși la vot, 30,2% dintre români ar vota cu PSD, 20,1% cu PNL, iar cu AUR 19,5%.

Aceasta arată un sondaj realizat recent de INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023, telefonic, volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Potrivit informațiilor oferite, analiza a fost efectuată la comanda News.ro, sondajul fiind structurat pe două „capitole”.

Astfel, în Partea I, respondenții au fost chestionați cu privire la Ziua națională și mândria de a fi român, iar „datele comparative culese de INSCOP Research (…) arată foarte clar că în ultimul deceniu, sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnficativ pentru toate categoriile socio-demografice”.

Ponderea cetățenilor care se declară mândri că sunt români a crescut în ultimii 10 ani cu 12%, ponderea celor care declară că arborează tricolorul de ziua națională a crescut cu 23%, iar atașamentul față de data de 1 decembrie rămâne solid în condițiile în care doar 26% ar dori mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros (cu trei procente mai puțin decât în urmă 10 ani). Pentru marea majoritate a românilor (peste 90%), a fi român presupune să vorbești limba română și să ai cetățenie română”, se precizează în prezentarea sondajului.

Procentual, 95% dintre românii declară că se simt mândri că sunt români (față de 83% în 2013), în timp ce 4,3% afirmă contrariul (comparativ cu 12,8% în 2013). 0,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 4,2% în 2013). La final, ultima întrebare a fost „Ce înseamnă a fi român?”:

În opinia 93,6% dintre respondenți, a fi român presupune să vorbești limba română, în timp ce 5,7% resping o asemenea idee, iar 0,7% nu știu sau nu răspund. A fi român înseamnă pentru 90,6% dintre respondenți să ai cetățenie română, în timp ce 8,7% sunt în dezacord cu afirmația prezentată iar 0,7% nu știu sau nu răspund.

Să ai o familie cu rădăcini românești este o condiție pentru a fi a român pentru 77,2% dintre participanții la sondaj, în timp ce 21,5% își exprimă dezacordul cu această idee, iar 1,3% nu știu sau nu răspund. Pentru 64% dintre respondenți a fi român presupune să fii creștin ortodox. Resping o astfel de idee 34,8% iar 1,2% nu știu sau nu răspund la întrebare”.

Abia în Partea a II-a întrebările au fost din sfera politică, respectiv „Direcția în care se îndreaptă România” și „intenția de vot la alegerile parlamentare”.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile parlamentare, după cele trei partide „favorite” – PSD, PNL și AUR, sunt USR – pentru care ar vota 11,9% dintre români, în timp ce SOS ar obține 5,2% dintre opțiunile de vot. Pentru UDMR ar vota 4,9% dintre cei care și-au exprimat o opțiune de vot, iar pentru Pro România 2%. 1,9% dintre cei intervievați își exprimă opțiunea de vot pentru Partidul Verde, 1,3% pentru PMP, 0,7% pentru PUSL, 0,6% pentru Forța Dreptei și 0,3% pentru REPER. 1,3% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid.

Legat de „Direcția țării”, 25,1% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 66,7% sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. 8,2% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Cum am sta dacă mâine ar fi alegeri parlamentare? Sondajul arată că, „pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 20,5% dintre români au ales 1, 2,5% au ales 2, 2% au ales 3, 0,9% au ales 4, 7,4% au ales 5, 1,9% au ales 6, 4,6% au ales 7. 6,7% indică 8, 4,5% 9 și 48% indică 10. 1,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor”.

Articolul precedentVictimele infracțiunilor pot primi un voucher care să le acopere cheltuielile imediate, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute
Articolul următorClotilde Armand, cu mâinile curate după ce și-a mărit salariul. Din nou