Liberalul Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și unul dintre politicienii considerați ca performeri în administrație, este văzut viitorul premier al României.
Nu doar de PNL, așa cum ne-am aștepta, ci și de USR sau PSD, prin vocea liderilor acestor formațiuni.
Prima referire la acest subiect a venit din partea liderei USR Elena Lasconi, care a declarat, înainte de campania electorală pentru prezidențiale, că „premier l-aș propune pe domnul Bolojan pentru că are experiență în administrație de mulți ani”.
Iar ideea a fost preluată ulterior de PNL, la lansarea programului de guvernare al formațiunii. La acel moment, deputatul Florin Roman a spus că, după ce Nicolae Ciucă va câştiga alegerile prezidenţiale, Ilie Bolojan ar fi cel potrivit să devină premier. Iar când a luat cuvântul, Bolojan a subliniat cum ar vedea dumnealui această postură:
„Trebuie să fim corecţi. Pentru ca PNL să fie în guvernare, pentru ca să-şi poată propune miniştrii trebuie ca vocea liberală în fiecare judeţ în aceste alegeri parlamentare să fie foarte puternică în aşa fel încât să avem grupuri parlamentare cât mai puternice, pentru că atunci contezi şi calitatea oamenilor contează, dar şi numărul lor contează. (…)
De obicei, în campanii, oamenii politici vorbesc despre câinii care vor umbla cu covrigi în coadă. Eu n-am crezut niciodată în asta. Cred că şi în campanie trebuie să fii corect cu oamenii şi dacă te votează trebuie să ai un comportament responsabil după aceea. (…)
E un final de ciclu de guvernare în care am avut stabilitate, în care a fost o creştere economică, în care s-au realizat multe programe de investiţii, dar e şi un preţ pentru asta. Suntem în situaţia în care avem deficite foarte mari, anul acesta am luat 44 de miliarde de euro împrumuturi, iar volumul de investiţii total în România nu va depăşi 24 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 30% sunt fondurile europene.
Înseamnă că avem un deficit şi că ne place, că nu ne place, ne duce pe datorie. Nu e doar o problemă de dacă, ci doar o problemă de când până când va veni un decont pentru această situaţie şi cred că noi avem responsabilitatea să spunem aceste lucruri şi să le spunem oamenilor ce trebuie făcut pentru ca, într-adevăr România să fie, într-adevăr modernă şi prosperă. Altfel, gândiţi-vă că lucruri pe care le-am putea face nu le mai vedem”, a transmis preşedintele CJ Bihor.
Ieri, discuția a fost preluată și de liderul PSD Marcel Ciolacu, care, în cadrul unei vizite în Republica Franceză, a declarat că i-ar surâde ideea de a-l avea pe Bolojan partener de dialog:
„Se conturează cine va fi partenerul de dialog al PSD: domnul Bolojan. Un om care dorește să facă reforme în România, un om care s-a arătat foarte aplicat în ceea ce privește administrația locală la Bihor. Este un partener pe care eu mi l-aș dori din funcția de președinte al României. (…) Am mai avut discuții de-a lungul timpului cu domnul Ilie Bolojan, cum este și normal”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ulterior, Ciucă a avut și un mesaj de campanie pentru pentru omologul său social democrat:
„3 de bravo pentru Marcel Ciolacu! Văd că tot ce propune PNL de la o vreme încoace acceptă și PSD:
Au fost de acord să păstreze plafonul actual pentru IMM-uri. Bravo! Au fost de acord să păstreze cota unică. Bravo! Au fost de acord că Ilie Bolojan este cel mai potrivit liberal pentru funcția de prim-ministru. Bravo!
A mai rămas o temă importantă pe care trebuie să o rezolvați, domnule Ciolacu: oprirea blatului PSD-AUR de a transfera voturi către Simion în turul 1. Curaj, domnule Ciolacu, aveți toată autoritatea să opriți acest blat!
Dacă nu faceți acest lucru, românii nu au niciun motiv să vă creadă nici în legătură cu Ilie Bolojan, nici în legătură cu cota unică, nici în legătură cu plafonul pentru IMM-uri”.