Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că va continua și intensifica procesul de vaccinare anti-HPV (Human Papiloma Virus), în cadrul Programului Național de Vaccinare. Potrivit unui comunicat al MS, peste 14.000 de doze de vaccin au fost distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.
„Ministerul Sănătății mulțumește părinților și tuturor reprezentanților societății civile pentru preocuparea și implicarea activă în derularea campaniei de vaccinare anti-HPV. Ministerul Sănătății va continua și intensifica procesul de vaccinare anti-HPV, în cadrul Programului Național de Vaccinare. Precizăm că, există un număr de peste 14 000 de doze de vaccin anti-HPV în stocul direcțiilor de sănătate publică care trebuie utilizate pentru imunizarea cu prima doză a fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani și facem apel la medicii de familie să le solicite și să continue campania dacă au cereri noi la cabinetele medicale”, se arată în comunicatul MS.
Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că este în derulare un Acord-Cadru cu furnizorul serului ati-HPV, pe o perioadă de 4 ani, potrivit căruia se vor realiza achiziții periodice pentru aprovizionarea cabinetelor medicilor de familie.
„Dozele existente trebuie utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.
Dacă într-un județ există mai multe solicitări față de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziție.
Menționăm că, derularea campaniilor de vaccinare se realizează în conformitate cu actele normative emise pentru care nu sunt necesare ghiduri sau circulare justificative”, au mai transmis cei de la Ministerul Sănătății.
Campania de vaccinare din 2010, eșuată
România a mai avut o campanie de vaccinare anti-HPV, în 2010, dar la acel moment a fost considerată agresivă, tocmai din lipsa unei informări corecte, motiv pentru care a și eșuat.
Iar acest lucru nu a fost benefic, având în vedere că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an).
Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România, potrivit datelor INSS.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, în România vârsta a fost extinsă până la 18 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului, relatează HotNews.