Sursa foto: Facebook/ Eugen Tomac
Sursa foto: Facebook/ Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac și președinte PMP a declarat, pentru RFI, că a cerut Comisiei Europene să declanșeze un mecanism rapid de suport pentru Republica Moldova.

Aici nu discutăm despre poziția unei companii, aici discutăm despre o chestiune pe care trebuie să o vedem în acești termeni: Rusia este o benzinărie confiscată de niște mafioți. Acesta este comportamentul pe care îl are Rusia astăzi în relația cu toți cei care au contracte comerciale cu această companie gigantă”, explică liderul PMP.

În același context, europarlamentarul a evidențiat că, începând cu data de 1 octombrie, Rusia a sistat cu 30% livrările de gaze față de ceea ce era contractat.

Rusia utilizează în relația cu toate statele europene și cu statele partenere, cum este Republica Moldova, această pârghie”, a mai transmis Eugen Tomac, citat de Știri pe Surse.

Eugen Tomac: ”Pentru Republica Moldova situația este extrem de complicată, pentru că nu are alternative foarte solide, pentru a putea să se aprovizioneze cu gaz din alte surse”

Eurodeputatul a atenționat că, deși România a creat un gazoduct Iași-Ungheni, care merge până la Chișinău, prin el nu poate fi livrat necesarul de gaz de care are nevoie Republica Moldova.

Cu toate acestea, țara vecină a achiziționat și de pe alte piețe gaz pentru acest sezon rece, însă este insuficient.

Este tot mai evident, inclusiv anunțul făcut recent, acum o zi, de către Gazprom, prin care anunță că ia în calcul să sisteze complet livrările de gaze către Republica Moldova, invocând o serie de datorii, în condițiile în care compania din Moldova care gestionează gazul importat din Federația Rusă este deținută cu pachet majoritar de către companii din Federația Rusă, inclusiv din Transnistria, Republica Moldova având în această companie doar 35%”, a adăugat Tomac.

”Republica Moldova se află într-un risc major și are nevoie de suport real”

Prin urmare, Eugen Tomac a anunțat că, sprijinit de foarte mulți europarlamentari, inclusiv din alte state, europarlamentari români, a cerut Comisiei Europene să declanșeze un mecanism rapid de suport pentru Republica Moldova, astfel încât să poată achiziționa de pe piața liberă gaze necesare pentru a putea trece de sezonul rece.

Articolul precedentParteneriat ”derutant”: Coca-Cola, unul dintre cei mai mari poulatori din lume, va sponsoriza conferința ONU privind schimbările climatice
Articolul următorA fost lansată o nouă aplicaţie de mobil unde poate fi verificată calitatea aerului din România
Jurnalist full-time / Pesimist part-time