Sursa: Facebook

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, nu vede vreun scenariu apropiat în care țara noastră să finalizeze aderarea la zona euro, respectiv să renunțăm la „leii” noștri cei de toate zilele să să plătim în altă monedă.

Potrivit acestuia, totul ține de îndeplinirea anumitor dispoziții din Regulamentul Comisiei Europene, iar momentan România abia face pași pentru a se „plia” pe anumite cerințe.

Aceasta în condițiile în care – spre exemplu, în urmă cu doi ani, cel care pe atunci era ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, arăta că în șapte ani, România ar putea adera la zona euro.

La acel moment,

La acel moment, Guvernul aprobase un Programul de convergenţă 2022 – 2025, care avea la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2022 – 2024 şi prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2022 – 2025, politica fiscal-bugetară pe termen mediu având drept obiectiv reducerea treptată a deficitului bugetar, ținta fiind de 6,2% din PIB.

Or tocmai PIB-ul este una dintre probleme, a spus ieri, Marcel Boloș, care a punctat că sunt criterii foarte clare care trebuie duse la capăt, iar soluția este să avem răbdare. Aceasta în cazul în care românii se grăbeau cumva.

Unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Deci, aici va trebui să avem o abordare echilibrată pentru că suntem şi în perioada în care ne dezvoltăm, în care implementăm proiectele de investiţii. Nu cred că modelul Bulgariei, în care au îndeplinit criteriile de convergenţă prevăzute de Regulamentul CE, cu excepţia celui privitor la inflaţie, dar cu impact asupra investiţiilor, a fost un model cel mai adecvat.

Am spus şi repet, anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB.

Deci aici va trebui să găsim echilibrul necesar, pe de-o parte să implementăm investiţii, pe de altă parte să sprijinim mediul de afaceri pentru a ne îmbunătăţi poziţia competiţională a României pe piaţa europeană. Să nu avem măsuri în dezavantajul mediului de afaceri. (…)

Eu sper, totuşi, că avem cu toţii înţelepciunea şi răbdarea necesară pentru ca proiectele de digitalizare pe care le-am început, proiectele care ţin de combaterea evaziunii fiscale şi restructurarea sistemului de cheltuieli să ne ducă spre obiectul acesta măreţ pe care îl avem, încât ajustarea fiscal bugetară să nu fie un impediment pentru România de a nu adera la zona euro.

Este vorba de o conlucrare între toţi actorii din mediul economic şi social, încât la final să obţinem o ajustare fiscal-bugetară cât mai rapidă, dar rezonabilă şi fără a face victimă investiţiile care sunt piatra de temelie pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a arătat Boloş, citat de Antena 3.

Articolul precedentCiucă, ușor dezamăgit că Lasconi candidează la prezidențiale
Articolul următorCSM donează dulapuri și scaune, ba chiar și un calculator și un frigider