Weekendul acesta, membrii ai Partidului Mișcarea Populară (PMP) s-au întâlnit în cadrul Școlii de Vară – organizată de Organizaţia de Tineret la Jupiter, ocazie cu care au fost puse pe tapet și câteva dorințe, dacă nu chiar speranțe.
Una dintre acestea, ca partidul să coaguleze în jurul său și alte formațiuni, pentru a face, nu-i așa, „opoziție constructivă”.
Printre partidele pe care PMP le vede drept aliate se numără o formațiune care în 2020 aproape că jurase credință PNL, o invitație fiind însă lansată și în direcția ALDE.
Potrivit unei postări de pe Facebook, PMP se pregătește să fie „great again” alături de un partid înființat în 2016, dat fiind că „Marinică Cazacu, fondatorul Partidului Ialomiţenilor şi primarul Comunei Ion Roată, a anunţat la Şcoala de Vară că îşi doreşte un viitor comun cu PMP”.
Fondatorul partidului, al cărui nume nu apare totuși printre cele trei care au solicitat în 2016 înregistrarea Partidului Ialomiţenilor şi înscrierea acestuia în Registrul Partidelor Politice, a fost invitat la Școala de Vară a PMP de Eugen Tomac și, conform anunțului, „a transmis un mesaj de unitate şi de cooperare în perspectiva alegerilor din 2024”.
„Împreună cu forţele politice care se coagulează în jurul Partidului Mişcarea Populară, cu un dialog politic responsabil şi cu soluţii îndreptate spre binele şi bunăstarea românilor, PMP îşi propune să devină principalul partid de dreapta care să facă o opoziţie constructivă la actuala coaliţie monstruoasă formată din PSD-PNL-UDMR”, este promisiunea PMP.
După cum am arătat însă, în noiembrie 2020, în cadrul unei conferințe de presă comune, fusese anunțată fuziunea prin absorbție a Partidului Ialomițenilor cu Partidul Național Liberal Ialomița. Pe atunci, probabil fără nicio legătură cu avântul pe care îl prinsese PNL, se anunța – potrivit presei locale – că „hotărârea fuziunii a fost aprobată cu unanimitate de voturi în forurile de conducere ale celor două partide, membrii Partidului Ialomițenilor urmând să devină membri ai Organizației PNL Ialomița și să susțină candidații liberali la Alegerile Parlamentare din 6 decembrie”.
Ar mai fi de spus că, tot în contextul desfășurării Școlii de Vară a PMP din septembrie, formațiunea a precizat că se fac pași și invitații la un soi de prietenie politică și către ALDE, pentru „a pune bazele unui proiect comun”:
„În deschiderea Şcolii de Vară a Organizaţiei de Tineret, preşedintele PMP Eugen Tomac l-a avut ca invitat special pe domnul Daniel Olteanu, preşedintele ALDE.
Invitaţia a fost făcută de către PMP pentru a gândi un proiect comun care să ofere României stabilitatea şi echilibrul necesar.
Mesajul celor doi lideri a fost unul clar: direcţia în care ţara se îndreaptă în prezent este una greşită. PMP şi ALDE își doresc consolidarea dreptei pentru a crea alternativa de care România are nevoie”.