Andrei Caramitru neagă faptul că România ar trăi ”pe datorie”, precizând că multe alte țări din UE ar întâmpina probleme mult mai grave decât statul român.
Într-o postare publicată pe contul de Facebook, fiul cel mare al regretatului Ion Caramitru, a precizat că actuala criză ar reprezenta un mare fals, iar societățile din România nu vor intra în faliment, în ciuda numeroaselor avertismente.
Andrei Caramitru: ”E total fals. Dar total. Uite, vă dau cifrele, că să înțelegeți. Avem, împreună cu Polonia – cele mai mici datorii externe din UE, ok? Repetați după mine. Cele mai mici datorii. Și, de fapt, scad nu cresc”
”Mai jos, aveți poza cu datoria externă a României, ca procent din PIB. Suntem la 56%. În 2021, procentul a scăzut, stăm mult mai bine decât în 2012, când eram la 76%. Unde sunt celelalte țări ca să comparam? Noi suntem deci la 56%. Câteva țări așa ca să comparăm un pic:
UK: 317%, Grecia 304%, Belgia 257%, Franța 256%, Spania 199%, Portugalia 193%, Germania 171%, Suedia 169%, Austria 162%, Ungaria 155%, Italia 137%, Slovacia 137%, SUA 101% (datorie mult mai mica decât țările din UE!), Croatia 75%, Cehia 73%, Bulgaria 62%, Polonia 56% (fix cât avem și noi)”, a scris fostul politician, în dreptul graficului care descrie datoria externă a României.
Fostul om politic și-a întărit afirmațiile, publicând sursele, în comentarii. În text, Caramitru a ținut să adauge că deficitele există, dar important este cum sunt finanțate.
”Noi finanțăm deficitul de cont curent în mare parte din investiții străine, bani de la UE, bani din diaspora (toate astea sunt surse solide, nu sunt datorii)”
”În plus, avem foarte mulți bani cash în țară (băncile au mai multe depozite decât credite acum) – o uriașă parte a deficitului bugetar e finanțat din sursele interne, din banii pe care ii ținem noi în bănci. Chestie solidă pentru că nu depindem de bani externi care pot dispărea cum a fost în 2008. Și mai e ceva. Când economia crește MAI REPEDE decât datoriile – e ceva extrem de pozitiv – pentru că gradul de îndatorare scade. Deci sistemul e în echilibru pe creștere și, pe grad de îndatorare, în scădere. Inflația ajută însă cel mai mult – pentru că datoriile sunt pe moneda veche, datoria ta nu crește cu inflația dar veniturile/PIB da, deci gradul de îndatorare scade mult când sunt perioade de inflație. Înțelegeți acum?”, se arată în textul publicat astăzi, 5 iunie, pe pagina de Facebook.