Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au luat cu „asalt” mai multe locații din București și din 3 județe, în cadrul unor acțiuni care vizează infracțiuni de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Acțiuni similare au avut loc de altfel în alte țări din Europa, America și Australia, fiind implicat chiar Biroul Federal de Investigații (FBI) al SUA și Poliția Națională din Țările de Jos, fiind urmărite persoanele care utilizează platforma „Genesis Market”, postul de comandă fiind amenajat la sediul Europol.
În România, acțiunea de ieri a fost efectuată cu sprijinul serviciilor centrale ale Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, S.C.C.O. Buzău, S.C.C.O. Tulcea, S.C.C.O. Vrancea, cu sprijinul B.S.I.J., I.J.J. Buzău, I.J.J. Tulcea, I.J.J. Vrancea, fiind derulate în total 7 percheziții domiciliare în municipiul București și pe raza județelor Tulcea, Vrancea și Buzău.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe sisteme informatice, 883.600 de lei și 18.600 de euro, 9,150 kilograme de aur pur în lingouri, precum și înscrisuri cu privire la societăți off shore și care atestă plata unor dividende în perioada 2020 – 2022 în cuantum de 1.580.000 de euro.
Până în acest moment, procurorii DIICOT dezvăluie că sunt 4 suspecți, doi dintre aceștia fiind deja inculpați – unul plasat sub control judiciar, iar al doilea reținut și prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.
„În cauză s-a reținut că, pe o platformă de comerț ilegal cu date informatice „Genesis Market”, au fost identificați mai mulți utilizatori de origine română, care dețin conturi pe această platformă și care au achiziționat datele de acces pentru numeroase platforme aparținând unui număr mare de persoane vătămate.
Genesis Market a fost o platformă online unde erau comercializate date de acces, identități digitale, vulnerabilități ale unor platforme web, cookie-uri și diverse date sensibile, cu ajutorul cărora cei care le-au achiziționat puteau accesa conturile online de pe diferite platforme ale persoanelor vătămate”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Cât despre inculpatul reținut, anchetatorii precizează că, „în perioada martie 2019 – aprilie 2021, în 436 împrejurări, a achiziționat și deținut, fără drept, de pe platforma „Genesis Market” date de conectare la diferite conturi, precum și parole extrase din sistemele informatice aparținând victimelor, în scopul săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic.
De asemenea, în perioada martie 2019 – iunie 2022, folosind fără drept datele de conectare ale persoanelor vătămate, a accesat sistemele informatice de pe o platformă ale persoanelor vătămate, în scopul folosirii serviciilor de publicitate oferite de această platformă.
În perioada martie 2019 – aprilie 2023, a efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos, folosind fără drept datele de carduri ale unor persoane neidentificate până în prezent și efectuând plăți pentru promovarea unor comercianți”.