Trei ani cu executare este pedeapsa definitivă aplicată unui agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, trimis în judecată în vara anului 2018 pentru două infracțiuni de luare de mită, trei de trafic de influență și o infracțiune de fals intelectual.
Inițial, în septembrie anul trecut, acesta a fost condamnat la 4 ani închisoare, însă săptămâna trecută Curtea de Apel București a admis apelul acestuia, iar sentința a fost ceva mai blândă.
Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, inculpatului i-au fost însă interzise mai multe drepturi, inclusiv acela de a mai fi polițist. Astfel, judecătorii au decis că, pentru o perioadă de câțiva ani, acesta nu mai poate fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, nu mai poate ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, nu mai poate ocupa funcția, a exercita profesia sau meseria ori a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și nici a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2017-2018, inculpatul în calitate de ajutor șef post poliție, a pretins și primit sume de bani sau foloase necuvenite, de la mai multe persoane, în vederea instrumentării în mod favorabil a unor dosare penale, constatări ale unor fapte penale/contravenționale și pentru a intervenii pe lângă funcţionari publici, pentru eliberarea în regim de urgență a unor documente ori pentru neaplicarea unor sancțiuni contravenționale la regimul rutier, unor terțe persoane.
De asemenea, fiind desemnat să soluționeze o sesizare privind săvârșirea unei infracțiuni de furt, polițistul a pretins foloase necuvenite și ulterior a primit o sumă de bani de la autorul infracțiunii, pentru a nu-i întocmi dosar penal.
Totodată, acesta a întocmit un proces-verbal de constatare și sancționare a unei presupuse contravenții săvârșită de către persoana care a sesizat infracțiunea de furt la numărul de urgență 112, în care a atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că aceasta a alertat în mod nejustificat organele de poliție.
Din cercetări a mai rezultat că fostul agent de poliție a primit suma de 400 de lei, de la o inculpată, pentru ca acesta să-și exercite influența asupra unor cadre medicale, în scopul de a obține eliberarea unei fișe medicale, fără prezenta inculpatei la examinările medicale, aceasta utilizând ulterior fișa medicală falsificată pentru preschimbarea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Giurgiu”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție.
De altfel, polițistul a fost anchetat chiar de colegii din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, în cauză fiind judecată și o a doua persoană, care a fost condamnată la 3 ani şi 5 luni închisoare pentru cumpărare de influență, uz de fals și delapidare în formă continuată.
„Admite apelurile declarate de apelanta inculpată Ciocan Petra şi de apelantul inculpat împotriva sentinţei penale pronunţate de Tribunalul Giurgiu, Secţia penală, desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond: condamnă pe inculpatul Balaban Marius – Mugurel la pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare pentru luare de mită în formă continuată (2 acte materiale). …condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată (3 acte materiale). …condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 8 luni închisoare pentru fals intelectual.
…contopeşte pedepsele aplicate în prezenta cauză, inculpatul Balaban Marius – Mugurel urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani și 4 luni la care se adaugă sporul de 8 luni închisoare (o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite) urmând ca în final, inculpatul Balaban Marius – Mugurel să execute pedeapsa de 3 ani închisoare. …interzice inculpatului, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale, drepturile prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k C.penal. …interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k C.penal de la data pronunţării prezentei decizii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei rezultante principale”, se arată în sentința definitivă.