„Jurnal de Investigaţii” a dezvăluit, în numărul anterior, că multe dintre sondele austriecilor de la OMV Petrom la Sărata Monteoru (Buzău) scot ţiţeiul românesc din străfundul pământului fără ca, la suprafaţă, să respecte nici legea, nici instituţiile statului, nici proprietatea privată a cetăţenilor români. Solicitate să se pronunţe în această cauză, autorităţile statului român au confirmat atât faptul că sondele austriecilor extrag ilegal ţiţeiul cât şi că punerea în funcţiune a noi sonde de către OMV s-a făcut în adara legii. Sesizaţi de noi, şefii Romsilva, ne-au declarat, sub semnătură, că vor porni o serie de controale, în toată ţara, pentru a verifica modul în care OMV înţelege să respecte legile din România.

Începând din 2008, de când pădurea de la Monteoru nu mai este deţinută de stat, ci a trecut în proprietate privată, austriecii refuză să încheie orice fel de contract cu proprietarii români ai pădurii, cărora le contestă în instanţă titlurile de proprietate date de autorităţile statului român. De aproape cinci ani, petrolul românesc produce profituri uriaşe pentru OMV, fără ca aceştia să plătească chirie pentru zecile de hectare de teren afectate de exploataţie. OMV nu mai plăteşte nimic pentru pădurea din Monteoru, nici pentru chirie, nici pentru defrişările şi dezastrul ecologic! Legea celui mai putenic, sau mai avut, funcţionează de minune în ţara lui Papură Vodă.

Încălcarea proprietăţii private

Pe 14 martie 2007, SC OMV Petrom SA a încheiat cu Direcţia Silvică Buzău un contract de închiriere (nr. 841) pentru folosirea unor terenuri forestiere ocupate cu 12 sonde (obiective petroliere) pe raza Ocolului Silvic Buzău, la Monteoru, pe o suprafaţă de 5,88 hectare. Contractul prevedea ca, în cazul în care suprafaţa de teren forestier pe care se afla amplasamentul va face obiectul retrocedării, Direcţia Silvică Buzău va anunţa în scris OMV Petrom SA, iar chiria se va modifica în consecinţă. Clauza nu era întâmplătoare. Cu un an înainte, Direcţia Silvică îi anunţase pe viitorii proprietari privaţi că li s-a aprobat reconstituirea suprafeţei de teren confiscată de comunişti pe amplasamentul care făcea obiectul contractului dintre OMV şi Direcţia Silvică. Pe 18 şi 19 iulie 2007, terenul pe care se aflau sondele a intrat în proprietatea urmaşilor lui Monteoru.
Legislaţia românească în vigoare obliga Petrom să semneze un contract cu noii proprietari, ca să mai poată folosi terenurile afectate în mod direct de exploatările petroliere (articolul 6 din Legea petrolului – 238/2004). „M-au chemat la negocieri în 2008, dar nu pentru ca să îmi facă vreo propunere financiară şi să încheiem vreun contract, ci doar să îmi spună că nu-mi recunosc dreptul de proprietate, atestat prin documentele emise de autorităţile române”, ne-a declarat Mihail Istrate, uul dintre proprietarii pădurii. În acest mod, OMV Petrom a ales să nu recunoască dreptul de proprietate, dar a făcut unele plăţi pentru chirie către Romsilva, până în 2010.
Sondele OMV, în afara legii

Facsimil Raspuns Omv

În consecinţă, în timp ce obţine profituri nete de miliarde de lei anual, OMV Petrom SA nu mai plăteşte niciun sfanţ pentru ţiţeiul pe care-l scoate, în cantităţi uriaşe, din subsolul dealului de la Monteoru. Solicitat să ne prezinte un punct de vedere oficial, şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Focşani, ne-a confirmat că OMV Petrom nu mai are aprobare de ocupare temporară a terenuirilor încă din 1 ianuarie 2009 şi că funcţionează, implicit, în afara legii.
Mai mult decât atât, reporterul „Jurnal de Investigaţii” a constatat, la faţa locului, la sfârşitul anului 2012 noiembrie 2011, că OMV pusese de curând în funcţiune sonde care până atunci fuseseră închise! Două dintre acestea, (noi le-am identificat pe hartă ca fiind 671 şi 669), aveau schela proapăt vopsită la faţa locului, iarba şi terenul din zona sondelor fiind poluată cu numeroase pete de vopseaua albastră folosită pentru schelă. Faptul că sondele în cauză erau puse recent în funcţiune ne-a fost confirmat şi de către proprietarul terenului.
Alexandru Lefter, şeful ITRSV Focşani, autoritatea competentă, ne-a confirmat, în scris, că operaţiunile de repunere în funcţiune a noilor sonde nu au aprobare legală şi că „funcţionarea acestora este ilegală”.

Romsilva: „Vom merge până la închiderea sondelor”

Agerpres 2214520 Mohanu

Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” a decis, la rândul ei, să pornească o serie de controale în toate zonele forestiere din România ocupate cu sonde aparţinând OMV. Gheorghe Mohanu a luat foc după ce reporterii „Jurnalului de Investigaţii” i-au dovedit că Romsilva ştia că terenurile ocupate temporar cu sonde au trecut în proprietate privată şi că Romsilva a încasat necuvenit, chiria, până în 2010, de la compania OMV, deşi aceasta nu avea autorizaţiile legale pentru ocuparea temporară a terenurilor.
„Vom verifica fiecare suprafaţă ocupată de obiective al OMV Petrom, situate pe teren fond forestier proprietate publică a statului. În situaţia în care vom constata că nu sunt aprobările legale sau nu sunt plătite obligaţiile financiare prevăzute de lege, vom proceda la luarea imediată a tuturor măsurilor de intrare în legalitate, calculării eventualelor prejudicii şi recuperarea acestora. Mşsurile de intrare în legalitate sunt: notificare pentru încetarea activităţii, cu termene pentru întocmirea documentaţiei şi obţinerea aprobărilor; calculul obligaţiilor financiare – prejudicii, în funcţie de situaţie, facturarea acestora în vederea încasării, aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege sau promovarea de acţiuni în situaţia faptelor ilegale şi nu în ultimul rând, acolo unde nu e altă măsură posibil de luat, obligarea OMV Petrom să readucă terenul în circuitul silvic productiv”, ne-a declarat Mohanu. Nemulţumirea directorului a fost alimentată după ce reporterii „Jurnalului de Investigaţii” i-au demonstrat, că în actele adiţionale la contractul dintre Romsilva şi OMV se scrie expres că OMV nu are autorizaţii legale: „Revine în sarcina locatarului (OMV – n.n.) obligaţia obţinerii deciziilor ITRSV privind ocuparea temporară de terenuri din fondul forestier naţional”. Directorul Mohanu ne-a spus că nu fusese informat de cei de la Buzău despre acest aspect.

Profit prin metode dubioase

Nici Romsilva, nici vreo altă autoritate a statului nu a contestat vreodată, în instanţă, titlurile de proprietate ale acestora. Mai mult, Direcţia Silvică a şi semnat un contract de pază a pădurii cu noii proprietari. La rândul său OMV Petrom a cerut şi a folosit a cerut şi a folosit avizul proprietarului pentru ridicarea sondei 677 şi pentru diverse operaţiuni de toaletare forestieră, în zona reţelei electrice. Când a venit însă vorba de contract de închiriere care să dea OMV dreptul de folosinţă a terenului, austriecii au hotărât să nu plătească niciun ban pentru dreptul de a folosi sondele şi au ceut în instanţă nulitatea titlurilor de proprietate ale cetăţenilor români. Pare greu de crezut că un judecător poate să cerceteze la cererea unui terţ, un act pe care nimeni altcineva nu l-a contestat din punct de vedere al legalităţii. Se vede însă din avion că OMV este cea mai câştigată: nu mai plăteşte nicio chirie din 2010 încoace, ba mai şi pune ilegal (potrivit ITRSV) sonde în funcţiune.

Afaceri ca-n Vestul Sălbatic

Nu este însă singura aroganţă a OMV. Chiar dacă ar fi fost chiar ei proprietarii perimetrelor aferente sondelor, nu puteau ajunge la sonde decât trecând peste o proprietate privată pentru care trebuia să plătească o taxă de servitute. Austriecii OMV şi-a exercitat dreptul de servitute (a defrişat şi toaletat pădurea proprietate privată şi a amenajat drumuri spre sondele de pe deal), fără să plătească niciun ban din taxa prevăzută de lege. Încă o dovadă a dispreţului faţă de proprietate, garantată prin Constituţia României! Să mai spunem că, potrivit unui raport de expertiză tehnică judiciară, aflat pe rolul instanţei, suprafaţa totală de teren afectată de exploatarea de către OMV a perimetrelor petroliere este de circa nouă (9 hectare), cu 50% mai mare decât cea „prinsă” în contractul de închiriere dintre Direcţia Silvică şi OMV. Potrivit expertizei, suprafaţa afectată înseamnând teren ocupat efectiv de instalaţii petroliere, dar şi drumuri de acces şi teren neproductiv din perimetrul de siguranţă al conductelor şi al instalaţiilor electrice.
Jurnal de Investigaţii a trimis OMV Petrom un set de întrebări, pentru a obţine un punct de vedere avizat al oficialilor societăţii. Dat fiind că aceştia nu au dat curs solicitării noastre, prezentăm aceste întrebări pe www.ziaruldeinvestigatii.ro , întrebări care dovedesc seriozitatea demersului nostru jurnalistic şi lipsa de transparenţă a oficialilor companiei.

Articolul precedentUn tulcean, singurul beneficiar al fondurilor europene pentru pescuit
Articolul următorPlumb, aurul şi bănăţenii. Exploatarea de la Certej, prilej de sfadă politică