Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica a încheiat, între 2009 și 2013, mai multe contracte care ridică suspiciuni, iar angajații au beneficiat în aceeași perioadă de sporuri, indemnizații și alte beneficii în valoare totală de peste 300 milioane de lei, potrivit concluziilor unui raport al Corpului de Control al premierului. Ce bate la ochi este faptul că directorul de la acea vreme al Transelectrica, Adrian Băicuşi, încheia pe bandă rulantă contracte cu Siemens, a cărei filială în România o coordonase anterior.
Având în vedere faptul că unele dintre aspectele constatate indicau posibilitatea săvârșirii unor infracțiuni, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală.
„Având în vedere că în urma acțiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentanților Transelectrica în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală, Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuții de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Direcția Națională Anticorupție, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanța de judecată să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției”, se precizează în raport.
Unul dintre aspectele urmărite în timpul controlului a fost achiziționarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic Național. Sistemul a fost achiziționat la un preț de peste şapte milioane de lei fără TVA și a fost utilizat începând cu 1 septembrie 2012. În urma controlului s-a constatat că sistemul DAMAS nu identifică operațiunile de tranzit de energie electrică și nu permite participanților la piața de energie să notifice la Dispeceratul Energetic Național operațiunile de tranzit, deși aceasta era o cerință prevăzută în specificațiile tehnice. În această situație, participanții la piața de energie electrică din România trimit în continuare notificări prin e-mail, și nu prin sistemul DAMAS.
„În concluzie, Transelectrica nu dispune de mijloace proprii corespunzătoare pentru a verifica realitatea operațiunilor de tranzit de energie electrică, reprezentanții Dispecerului Electric Național luând în considerare doar datele declarate de către participanții la piața de energie electrică”, se arată în raport. Corpul de Control al premierului a depistat unele nereguli și în ceea ce privește declararea la Dispecerul Energetic Național a tranzacțiilor transfrontaliere cu energie electrică, tot ca urmare a unor deficiențe în funcționarea sistemelor informatice.
De asemenea, în urma unor verificări prin sondaj s-a constatat că reprezentanții Transelectrica au avut deficiențe în exercitarea atribuțiilor de serviciu în legătură cu verificarea și confirmarea tranzacțiilor transfrontaliere cu energie realizate de trei societăți. În urma nerespectării procedurilor, Transelectrica nu ar fi facturat celor trei societăți contravaloarea unor servicii prestate, prejudiciul fiind estimat la peste 2 milioane de lei.
Un alt aspect menționat în raport este excesul de sporuri, indemnizații, beneficii și alte avantaje bănești acordate personalului societății în perioada 2009-2013, în baza contractului colectiv de muncă. Este vorba despre 20 de sporuri și indemnizații, la care se adaugă 23 de adaosuri și alte beneficii, suma totală alocată pentru plata lor în perioada vizată fiind de aproape 312 milioane de lei.

Posibil conflict de interese în cazul lui Adrian Băicuşi

Raportul menționează și un posibil caz de conflict de interese, în care s-ar fi aflat Adrian Băicuși, director general al Transelectrica din ianuarie 2009 până în noiembrie 2010.
„În perioada în care a deținut funcția de director general al Transelectrica, Băicuși Adrian a reprezentat compania la încheierea unor contracte cu societatea Siemens SRL București, societate în cadrul căreia a ocupat funcția de director general până la data de 30 septembrie 2008”, se menționează în document. Între cele două societăți au fost încheiate, în perioada respectivă, trei contracte de furnizare în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, precum și un act adițional care majora un contract cu 735.000 de lei.
Potrivit raportului Corpului de Control al premierului, semnarea de către Băicuși a unor contracte cu o societate cu care s-a aflat în raporturi de muncă înainte de a prelua conducerea Transelectrica poate reprezenta o situație de conflict de interese.

Articolul precedentJudecătoarea Geanina Terceanu a fost trimisă în judecată alături de Ioan şi Victor Becali şi Cristi Borcea
Articolul următorAurel Simionescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul modernizării Bulevardului Dorobanţilor