Constănțenii sunt obligați să poarte măşti de protecţie și în spaţiile deschise

Decizia aparține Înalte Curți de Casație și Justiție

Acțiunea depusă de avocata Minodora Ion împotriva Departamentului pentru Situații de Urgență, cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise a fost respinsă de către Curtea de Apel București.  

„Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. ICCJ a decis casarea în parte a sentinţei anterioare și a admis excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu, a transmis Mediafax.

Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 05 ianuarie 2021

Decizia ICCJ

În decembrie, Curtea de Apel București a decis, în acțiunea depusă de avocata Minodora Ion împotriva DSU, că articolul privind obligarea purtării măștii în spații deschise este ilegal. Decizia Curții de Apel București, nefiind definitivă, a fost contestată la Curtea Supremă.

„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne.Respinge acţiunea formulată împotriva pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată iniţiale.Respinge cererea de chemare în judecată iniţială, ca tardiv formulată.

Admite cererea completatoare. Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei „…şi deschise”.

Cu recurs în maxim două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal”, este soluționarea publicată pe portal, pe 23 decembrie.

Reamintim că în România, din 9 noiembrie s-a intrat în carantină parțială, iar printre restricții și măsuri impuse se numără obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise, indiferent de rata de infectare cu noul Covid, școală online, precum și limitarea circulației pe timp de noapte, în intervalul 23.00-5.00.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentDragnea vrea înapoi coroana PSD. Codrin Ștefănescu rămâne loial
Articolul următorIohannis este de acord ca fostul ministru Alexe să fie cercetat pentru fapte de corupție