Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au sesizat Parchetul, Ministerul Muncii, dar și autoritățile din domeniul asistenței sociale în cazul tinerei instituționalizate la Centrul de Îngrijire și Asistență din Zătreni (Vâlcea), o persoană cu dizabilități intelectuale, aceasta fiind și nevăzătoare.
Tânăra a fost găsită în urmă cu aproape două săptămâni, într-o stare cutremurătoare, cu fractură la un picior netratată corespunzător și o malnuțriție severă, gemând de durere. Situația este cu atât mai dramatic, spun cei de la CRJ, cu cât angajații de la Centru, care au încercat să o ajute pe tânără au fost amenințați cu concedierea.
În scrisoarea deschisă adresa președintelui Iohannis, premierului Nicolae Ciucă, ministrului Muncii, Marius Budăi, şi preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Florica Cherecheş, reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) afirmă că au fost sesizaţi, printr-un telefon anonim, în 23 noiembrie, despre situaţia unei tinere cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare „care de patru luni suferă în urma unei fracturi de femur, survenită în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni şi pentru care nici medicul şi nici conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferinţa”.
Totodată aceștia au arătat că la două zile după ce au fost apelați, când au ajuns la Zătreni, au găsit o tânără cu malnutriție gravă, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie. „Tânăra avea braţele și picioarele imobilizate și nu se poate exprima. Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor. Echipajul UPU a informat CRJ că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă. A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni, pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani. În tot acest timp, directorul general al DGASPC Vâlcea, domnul Badea, îl soma pe şeful centrului Zătreni să scoată afară echipa CRJ”, se mai arată în scrisoarea deschisă a CRJ.
Peste 16.000 de adulți cu dizabilități sunt instituționalizați
Potrivit celor de la CRJ, tânăra de 33 de ani este instituționalizată „de o viață”, în sistemul de protecție de tip rezidențial: a trecut din centrul de plasament într-un centru rezidenţial în care în mod frecvent sunt instituţionalizate persoane în vârstă.
Totodată, Centrul de Resurse Juridice consideră că tânăra, Georgiana, este „victima unui lung şir de rele tratamente, inumane şi degradante”, motiv pentru care a sesizat, în 2 decembrie, conducerea Ministerului Muncii, ANDPDCA, ANPIS, DGASPC Vâlcea şi a denunţat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti „relele tratamente şi tortura la care aceasta a fost supusă din lipsa de interes a DGASPC Vâlcea”.
La 30 de ani de la Revoluție, când presa internațională arăta situația dramatică și inumană din orfelinate, unde victime erau „decrețeii” lui Ceaușescu, în România avem peste 16.000 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi în sute de centre, înghesuiți câte 50 sau 200 de paturi, chiar și câte 8 într-o cameră. „Fără personal specializat în asistenţă socială, psihologie, sănătate mintală şi consiliere vocaţională. Fără acces la un telefon pentru a cere ajutor sau lipsiţi de capacitatea de a se plânge sau de a conştientiza abuzul emoțional, fizic sau sexual”, se mai arată în scrisoarea deschisă a celor de la Centrul de Resurse Juridice.