Foto: Jurnal.md
Foto: Jurnal.md

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi („International Day of People with Disability”) are scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

În acest context, Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru persoanele cu dizabilități, precizând că statul român trebuie să le asigure o viață în acord cu respectarea drepturilor, a valorilor, a libertăților și a demnității umane.

Preşedintele a spus despre data de 3 decembrie că este un prilej pentru noi toți de a condamna ferm toate formele de discriminare și excluziune socială a persoanelor cu dizabilități.

Dizabilitatea reflectă mai degrabă modul în care societatea reacționează la anumite caracteristici individuale, iar persoanele cu dizabilități contribuie în mod activ la dezvoltarea societății, atunci când beneficiază de susținerea acesteia”, a transmis şeful statului.

Statistică: România se confruntă cu dificultăți majore în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate

Statul român continuă să cunoască impedimente în ceea ce înseamnă integrarea, înţelegerea şi suportul.

Conform declaraţiilor oferite, educația, sănătatea, protecția socială, mobilitatea, integrarea pe piața muncii, participarea socială sunt doar câteva dintre domeniile în care persoanele cu dizabilități din România se confruntă cu aceste dificultăţi.

România nu poate fi un stat funcţional cât timp nu este un stat tolerant şi solidar

Schimbările profunde nu se vor manifesta decât atunci când fiecare dintre noi își va asuma la nivel personal crezul că suntem cu toții diferiți, dar egali. Fiecare persoană poate contribui la dezvoltarea societății dacă nu i se pun limite și este încurajată să facă acest lucru”, a adăugat Iohannis.

În mesajul transmis azi, 3 decembrie, preşedintele României a subliniat faptul că o societate funcțională este o societate tolerantă, incluzivă, solidară, în care drepturile și demnitatea umană reprezintă valori absolute.

De asemenea, acesta a punctat că orice abatere de la aceste principii este fundamental greșită. O abatare trebuie condamnată public pentru a nu permite generarea altor manifestări reprobabile.

Articolul precedentVânzari ilegale de materiale pirotehnice pe internet
Articolul următorVaccinurile împiedică Omicron să provoace o formă gravă de COVID-19
Jurnalist full-time / Pesimist part-time