Ca în fiecare an, milioane de părinți se pregătesc pentru momentul de debut al sărbătorilor de iarnă, Moș Nicolae, cea mai „dulce” dintre zilele așteptate de copii. Iar pentru a veni în spijinul acestora, ANPC a transmis un set de sfaturi pe care părinții să le urmeze pentru a nu avea surprize neplăcute, fie că ne referim la dulciuri, fie la jucării, dar la fel de dorite de cei mici.
Potrivit reprezentanților ANPC, jucăriile și dulciurile trebuie achiziționate doar din magazine specializare sau din locuri autorizate. Mai mult, că în cazul jucăriilor, acestea trebuie să aibă avertismentele în limba română.
Astfel, printre sfaturile transmise de Paul Anghel, director al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, se numără cele cu privire la locul de achiziționare, pentru a beneficia și de bonul fiscal/factură necesare în situația unei reclamații, cu alegerea jucăriilor potrivite în funcție de vârsta copilului, dar și aibă marcate o serie de elemente importante (coordonatele producătorului și/sau importatorului – numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați; numărul unic de identificare a jucăriei – tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare; marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură).
La fel ca și în cazul jucăriilor, și dulciurile sunt recomandate a se achiziționa din spații special destinate, nu de la colț de stradă, oricât de atractiv ar fi prețul oferit de vânzătorii ambulanți. „Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător. Etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română”, a mai precizat Paul Anghel.
De altfel, ANPC a anunțat că va intensifica mai tare controalele pe perioada sărbătorilor de iarnă, când „goana” după cadouri este la cote maxime, astfel încât să nu fie surprize neplăcute pentru consumatori.
Lidl Discount sancționat de Protecția Consumatorului. Amenzi de peste 350.000 de lei