Legea „recursului compensatoriu” a fost abrogată, în urma votului dat azi în Camera Deputaților. Nu a fost unanimitate, însă a fost majoritate: 272 de deputați au votat pentru și 5 s-au abținut. Ieri, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, amendamentele făcute de PNL Și USR au trecut cu unanimitate de voturi, după ce inițial propunerea legislativă de abrogare fusese respinsă de Senat în iunie.
De remarcat că anterior, Guvernul României a transmis un punct de vedere, prin care nu susținea adoptarea inițiativei legislative, iar Consiliul Economic și Social, precum și Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale au avizat negativ propunerea legislativă de abrogare a Legii nr.169/2017.
„Recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedenţa penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlneşte în rândul condamnaţilor în proporţie de aproximativ 40%, probabil e cea mai mare rată din Uniunea Europeană, antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depăşesc 60%.
Scopul acestei iniţiative legislative este de a elimina perturbările sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte şi de a modifica Codul Penal pentru a spori încrederea populaţiei în funcţiea de prevenţie a pedepsei”, mai arată iniţiatorii legii. Fenomenul infracţional în România, care cuprinde actele de corupţie, marea infracţionalitate şi mica infracţionalitate, din păcate, este scăpat de sub control.
Reacţiile sociale ocazionate de particularităţile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales în ultima perioadă de timp. Oamenii sunt preocupaţi în mod special de recidivă şi infracţiunile săvârşite prin acte de violenţă”, se arăta în expunerea de motive.