După o noapte de proteste ample în toată ţara, premierul Victor Ponta şi-a dat demisia. Asta după ce agenţii internaţionale de presă, televiziuni şi ziare europene dedicaseră spaţii ample megaprotestului de marţi seara prin care peste 25.000 de manifestanţi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. De la Reuters la France Presse, de la Rossia 24 la BBC, presa internaţională a acordat spaţii ample protestului nocturn de la Bucureşti.
Principalele mass media internaţionale au relatat despre protestele desfăşurate marţi seară la Bucureşti, în urma tragediei din Clubul Colectiv, notând că mii de oameni au cerut demisia lui Ponta, a lui Oprea şi a lui Piedone.
„Mii de oameni protestează la Bucureşti, după incendiul din club soldat cu 32 de morţi”, titrează agenţia britanică de presă Reuters. „Mii de oameni au participat marţi la un marş prin Bucureşti, oprindu-se în faţa Guvernului, pentru a cere demisii după incendiul produs într-un club de noapte, soldat cu 32 de morţi şi zeci de răniţi aflaţi în stare critică”, relatează jurnaliştii de la Reuters.
„Manifestanţii cer demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului în care este situat Clubul Colectiv. Ignorând apelurile la demisie, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunţat că va construi un monument în faţa Clubului Colectiv”, mai notează agenţia Reuters.
„România: manifestaţie antiguvernamentală după incendiul din club”, titrează la rândul ei Agenţia France Presse. „Peste 13.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa Guvernului pentru a cere demisia premierului social-democrat Victor Ponta şi a ministrului de Interne”, scrie Agenţia France Presse, explicând că incendiul soldat cu 32 de morţi este o „dramă naţională”.
„Mulţi români percep Guvernul ca fiind corupt, iar incendiul de vineri nu a făcut decât să pună paie pe foc”, notează şi Associated Press. Associated Press a analizat cauzele care au dus la atmosfera tensionată din capitala României şi a constatat că furia împotriva Guvernului crescuse deja de ceva timp în România, guvern pe care mulţi îl percep ca fiind corupt, iar incendiul de vineri nu a făcut decât să pună paie pe foc.

Piedone şi Ponta, subiecte de reportaj la BBC

După durere, a venit furia. Aproximativ 20.000 de români au mărşăluit prin Bucureşti şi au cerut demisia Guvernului, ca urmare a celui mai mare dezastru care a afectat ţara în zeci de ani. Aşa a început postul britanic BBC relatarea protestului de noaptea trecută din Capitală.
Jurnaliştii britanici spun că oamenii au ieşit în stradă pentru că nu mai suportă corupţia din administraţie. Demonstranţii, spun cei de la BBC, cred că tragedia de la Clubul Colectiv s-a produs din cauza modului fraudulos în care s-au realizat inspecţiile.
Și postul de ştiri Rossia 24 a transmis un reportaj despre mitingul de la Bucureşti. Jurnaliştii ruşi au reţinut că participanţii s-au organizat prin intermediul reţelelor sociale şi că oamenii au cerut demisiile premierului Victor Ponta, a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi a primarului Sectorului 4, Cristian Piedone.
Protestele anti Ponta, Oprea şi Piedone s-au auzit şi peste Prut. Postul Publika TV a relatat că românii au scandat „dreptate” şi „asasinii”, în timp ce cereau demisia celor responsabili pentru dezastrul din club.

Articolul precedentIncendiu ucigaş în Clubul Colectiv din Bucureşti: 32 de morţi şi aproape 140 de răniţi. Se decreteză trei zile de doliu naţional
Articolul următorDosarul „Rostock”, bariera olandeză pentru intrarea în spaţiul Schengen. Statul român este executat silit de „fantoma” consorțiului RWRC