Foto: Agent Green
Foto: Agent Green

IKEA și alți comercianți majori de mobilă își obțin o mare parte din lemn din pădurile esențiale pentru biodiversitate, arată un raport publicat de Newsy.

Prin urmare, întregi zone din lume rămân despădurite, într-un mod alert, în ciuda avertismentelor emise de organizațiile pentru protecția mediului.

IKEA este unul dintre cei mai mari comercianți de mobilă din lume și lider pe o piață globală de mobilă în plină expansiune

Piața a atins o valoare estimată la peste 490 de miliarde de dolari anul trecut.

Compania suedeză este cunoscută, în special, pentru produsele sale destul de accesibile. Totuși, există o mulțime de costuri nevăzute care implică furnizarea de mobilier din lemn ieftin și produs în masă către marii comercianți. În egală măsură, este vorba și de costurile legate de cum și unde este recoltat lemnul.

Europa de Est și Rusia oferă o aprovizionare uriașă de lemn de înaltă calitate și de înaltă valoare, cum ar fi molid și fagul, iar țări precum Ucraina și România găzduiesc păduri vechi, uriașe

Pădurile vechi sunt cele mai căutate, dar și cele mai importante de protejat. Pădurile sunt esențiale pentru biodiversitate, iar copacii bătrâni absorb dioxidul de carbon la rate mai mari decât cei mai tineri.

Încă din 2021, Agent Green a publicat un raport în care demonstrează cum pădurile din România, aflate în proprietatea companiei IKEA, întră într-un declin biologic.

Raportul a avut ca scop evidențierea problemelor sistemice de management forestier în ceea ce priveşte mai multe păduri din România care sunt deţinute de compania suedeză.

Articolul precedentEmilia Șercan: ”Nu vreau să intru vreodată în politică. Nu m-a interesat și nu mă interesează”
Articolul următorSpitalele militare din România redeschid secțiile Covid
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time