Sursa: Captură video

Deputatul ex-PNL Dan Vîlceanu a fost acuzat oficial de ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice, după un conflict pe care l-a avut cu fostul său coleg liberal Florin Roman, chiar în Parlament.

În luna mai, pe rețelele sociale au apărut imagini cu Vîlceanu care îl agresa pe Roman, iar ieri, procurorii au anunțat că față de agresor a fost pusă pusă în mișcare acțiunea penală.

La data de 21.05.2024, ora 11:15, în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaților, în Palatul Parlamentului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției de deputat, inculpatul a adresat injurii și a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, și acesta deputat în Parlamentul României, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției publice dată de mandatului constituțional de deputat al României, provocându-i acesteia leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur și zgâriere, ce necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Totodată, inculpatul a adresat expresii jignitoare la adresa persoanei vătămate aducând atingeri grave demnității acesteia și a tulburat ordinea și liniștea publică prin generarea unor situații de insecuritate și de teamă”, detaliază procurorii, cu mențiunea că „imunitatea parlamentară este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului cu privire la care deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică” și că „deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului (…), dar nu pot fi percheziționați, reținuți ori arestați preventiv sau la domiciliu fără încuviinarea Camerei din care fac parte și fără a se proceda la ascultarea lor”.

Incidentul a fost comentat de Vîlceanu, care a subliniat că și-a cerut scuze, lăsând a se înțelege că nu era nevoie de plângere penală:

Mi s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi la acest moment nu pot să dau alte detalii privind actele de procedură. Ceea ce aş vrea să adaug este că ulterior am avut o discuţie cu Florin Roman, în care eu i-am spus că mie mi-e ruşine de eveniment şi de incidentul acesta şi că, cel puţin pentru partea mea de vină, îmi cer scuze şi sper că vom ajunge la o discuţie faţă în faţă, ca doi colegi. (…)

Din punctul meu de vedere, lucrurile puteau fi rezolvate altfel, ca între doi colegi care se cunosc foarte bine şi care îşi cunosc familiile”, a declarat Dan Vîlceanu pentru News.ro, citat de Hotnews.

La momentul conflictului, Roman detaliase ceea ce se întâmplase, explicând și de la ce pornise totul:

I-am reproșat deputatului neafiliat, Dan Vîlceanu, încălcarea regulamentului prin prezența lui în băncile grupului PNL. Problema dumnealui la parlament era să afle câți primari au plecat la Călărași. A urmat o altercație verbală, după care, am
fost bruscat fizic spre ieșirea din plen.

În afara sălii de plen am fost agresat fizic, din nou, în mod golănesc, cu o lovitură cu genunchiul aplicat în zona nasului.

Am evitat orice ripostă, pentru ca respect mandatul de parlamentar. În schimb, în baza imaginilor de pe camerele de luat vederi, voi depune solicitare de sancționare a deputatului neafiliat, prieten al ADU, pentru lovire! Totodată voi depune plângere penală împotriva deputatului huligan!i

UPDATE: am solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputaților să pună la dispoziția presei toate imaginile filmate, și demontez astfel prima minciună a deputatului golan Vîlceanu care vorbea doar de o “altercație verbală”! Am solicitat totodată cele mai aspre sancțiuni regulamentare împotriva comportamentului huliganic.

Îi solicit domnului deputat Vîlceanu să dea dovadă de transparență și să meargă azi la recoltarea unor probe medicale, care să ateste că nu a consumat substanțe interzise”, scria Roman pe Facebook.

Articolul precedentMinistra Justiției, critici la adresa lui Ciolacu: „S-a dat o platformă de comunicare publică anumitor forţe politice extremiste şi antieuropene”
Articolul următorRezultate slabe la Evaluarea Națională. Ministra Educației: „Procentele peste cinci sunt îmbunătățite față de ceea ce am văzut la simulări”