Senatul a adoptat, tacit, luni, în plen, Ordonanța „trenuleț”, nu fără „vociferări” ulterioare.
Ordonanța, care se referă „la unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice”, a fost adoptată de Guvern la finele acestui an, după care Senatul a fost prima cameră sesizată.
Potrivit fișei de la Senat, actul normativ a fost „adoptat în condiţiile art.115 alin.(5) teza a III-a din Constituţia României, republicată”, adică „dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunță asupra ordonanței, aceasta este considerată adoptată și se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgență”.
Așa că ieri, nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 2 martie, a fost prezentată de președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, cel care a condus ședința plenului.
Potrivit Agepres, senatorii din opoziție și-au exprimat nemulțumirea. Astfel, Violeta Alexandru (USR), a arătat că lipsa dezbaterii este motivată „de frică”, în vreme ce „tânărul” lider al senatorilor POT, Gheorghe Vela, a solicitat ca ordonanța să revină în comisii pentru a fi dezbătută.
Aceasta în condițiile în care ordonanța a fost discutată în comisii, fiind acordate atât avize pozitive, cât și negative. Potrivit expunerii de motive, este necesară „adoptarea de măsuri care să limiteze creșterea cheltuielilor permanente, până la un nivel care să permită respectarea condiționalităților asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce privește nivelul deficitului bugetar și să evite crearea premiselor unui dezechilibru bugetar, cu consecințe negative asupra performanțelor fiscale și externe ale României”.