O procedură inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017 este sub lupa Consiliului Concurenței, existând informații că mai multe societăți implicate au realizat înțelegeri anticoncurențiale. Ancheta a fost demarată încă de la finele anului trecut, iar în prezent Consiliul Concurenței investighează nu mai puțin de 15 societăți, privind un posibil comportament anticoncurențial. Societățile au participat la procedura de achiziție publică „Proiectare şi execuţie semnalizare rutieră orizontală şi verticală pe străzile aflate în Municipiul Bucureşti”, iar Consiliul Concurenței avertizează că cine va fi găsit vinovat va plăti amenzi drastice.
Până acum, companiile vizate au fost obiectul unor inspecții inopinante autorizate de Curtea de Apel București, pentru a se stabili dacă într-adevăr la mijloc este vorba despre practici anticoncurențiale.
Concret, este vorba despre Anduna Servimob, Consitrans, Dual Man, Dumava Semnalizare, Eurocerad International, Euro Construct Trading 98, Gamida Euromark, Girod Semnalizare Rutieră, Komora, Lindor Ideal Construct, Marad Concept, Omnia Via Signa, Telor Invest, Tehnosmart Construct și Vesta Investment, totul plecând de la conexarea a două investigații cu același obiect.
„Prima se referea la comportamentul companiilor Anduna Servimob, Dual Man, Eurocerad International, Komora, Lindor Ideal Construct, Marad Concept și Vesta Investment cel puțin în cadrul participării la procedura de achiziție publică având ca obiect „Proiectare şi execuţie semnalizare rutieră orizontală şi verticală pe străzile aflate în Municipiul Bucureşti”, inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017. Consiliul Concurenței are indicii că Anduna Servimob și Vesta Investment nu s-au concurat la proceduri de achiziție publică, organizate începând cu anul 2017, aspect ce ar putea sugera o posibilă intenție de împărțire a contractelor. În acest fel, companiile încearcă să îşi asigure câştigarea procedurilor de achiziţie publică în condiţii mai puţin competitive şi, implicit, cu costuri mai mari pentru clienţi.
Cea de a doua investigație, declanșată în urma unei plângeri formulate de compania Vesta Investment, viza o posibilă denaturare a concurenţei de către Consitrans, Dumava Semnalizare, Euro Construct Trading 98, Gamida Euromark, Girod Semnalizare Rutieră, Omnia Via Signa, Tehnosmart Construct și Telor Invest cu ocazia participării acestora la aceeași procedura de achiziție publică, inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017.
Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile companiilor implicate, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.
În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale acesteia”, se arată într-un comunicat.