Sursa Foto: Facebook

Cum membrii alianței de guvernământ au căzut la înțelegere cine și cum ia prefecți în țară, în ședința de Guvern de ieri au fost date primele hotărâri privind plecările și numirile pe funcții. Actele normative au fost publicate în Monitorul Oficial și au legătură cu județele Cluj, Teleorman și Timiș. La Cluj nu avem însă o numire, ci doar o hotărâre privind „încetarea exercitării, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Cluj de către domnul Abrudean Mircea”. Județul Cluj, potrivit înțelegerilor dintre partenerii de coaliție, este al UDMR, fapt care a stârnit ceva valuri în acest județ.

Liderul Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, s-a arătat indignat de faptul că reprezentantul Guvernului în teritoriu va fi avocatul Tasnádi Szilárd (UDMR) și prefectul PNL va pierde funcția, declarând presei că îl încearcă „o lehamite profundă”.

Prefectul Mircea Abrudean era dat ca pierzător absolut, însă potrivit unei alte hotărâri publicate în Monitorul Oficial tot ieri, acesta merge la București. Astfel, premierul Florin Cîțu a emis o decizie de numire a acestuia în funcția de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, adică exact ce își dorea Abrudean.

Schimbări mai sunt în Timiș și la Teleorman. În ceea ce privește Timiș, a apărut în Monitorul Oficial hotărârea privind încetarea mandatului subprefectului, dat fiind că Elena Popa a murit în urmă cu câteva zile. Subprefectul era internat în spital încă de la sfârşitul anului trecut, după ce a fost diagnosticată cu COVID-19. Pentru Teleorman, aseară s-a publicat hotărârea prin care s-a dispus încetarea exercitării funcției de prefect de către Liviu Dumitrașcu, în locul acestuia fiind numit o doamnă, Emilia Paraschivescu. Potrivit înțelegerilor dintre PNL, USR-PLUS și UDMR, Timiș a revenit USR-PLUS, iar Teleormanul este al PNL.

Articolul precedentMafia fondurilor europene
Articolul următorPrimăria Sectorului 5, sesizare către Primăria Capitalei