George Simion
George Simion / Foto: Facebook

Deja cunoscut pentru opiniile sale vocale, George Simion ia, de această dată, apărarea celor oropsiți de putere.

Oropsiții? Cei de la Vacanța Mare și programul lor de Revelion, de la TVR 1. Puterea? Iulian Bulai de la USR, care a cerut verificarea conducerii TVR 1, după acel program.
Lui Iulian Bulai i s-au alăturat și Dorina Rusu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, dar și Ministerul Sănătății.

Problema, pe scurt: în noaptea de Revelion, Vacanța Mare&co au râs. De conducere, de pandemie, de reguli. Umor și satiră, după spusele lor, bășcălie și instigare la nerespectarea legii, după spusele ”puterii”.

George Simion, atac FURIBUND împotriva lui Iulian Bulai: ‘Credeam că vremurile în care tovarășii pedepsesc artiștii pentru ironizarea tovărășului s-au terminat’

Aici intervine George Simion. Care face o paralelă între prezent și ”Epoca de Aur”, când nu puteai să râzi decât pe ascuns de Tovarășul și Tovarășa. În stilul caracteristic, aduce în discuție și umorul religios, pe care nu-l sancționează nimeni și pe care-l conduce ușurel spre ideea de discriminare; continuă cu alipirea USR=tovarăși și încheie susținând că PAUR e pro libertate de exprimare.

Ce e greu de înțeles pentru George Simion: există o diferență între umor/satiră și bătaie de joc

Ce nu spune George Simion e că există o diferență (destul de fină, ce-i drept) între umor/satiră și bătaie de joc. Sau instigare la nerespectarea legilor în vigoare, în context de pandemie.

Dacă ironizezi credința românilor, nu moare nimeni. În plus, ar trebui să știe domnul Simion că religia românilor nu e una singură, românii neavând religie de stat. Deci paralela dintre ”bătrânica credincioasă” și ”doamna cu hijab” nu-și are rostul, pentru că avem și români musulmani. Bătrânica credincioasă poate purta, foarte bine, hijab. Discuția despre discriminare e nulă și neavenită în situația de față.

”Deși partidul AUR nu este de acord cu ironizarea credinței românilor, acceptăm ca libertatea de exprimare nu trebuie îngrădită în niciun fel. Și totuși ne întrebăm: dacă în loc de bătrânica credincioasă – care poate fi mama sau bunica cuiva – era o doamnă cu hijab, se mai lăsa tăcerea?”, a spus reprezentantul PAUR.

Libertatea de exprimare presupune și să respecți legea

Dar, dacă iei în derâdere efortul autorităților (și al societății civile) de a ține sub control pandemia și dacă instigi la nerespectarea regulilor de protecție pe timp de pandemie da, e foarte posibil să moară oameni. Care s-au amuzat în noaptea de Revelion de cuvintele, gesturile, mimica din timpul emisiunii și care s-ar putea mâine să nu mai poarte mască, să nu mai respecte carantina, să spună că e libertate de exprimare să nu respecți legea.

”Miștoul deșănțat pe seama valorilor religioase ale unor cetățeni obișnuiți” și ” ironizarea șefului cel mare” n-au, din nou, nicio legătură. Nici măcar nu intru în discuții semantice despre inexistența sinonimiei.

Dorina Rusu, membru CNA: În noaptea de Revelion, televiziunea publică a dat un spectacol grotesc / Ia în derâdere regulile de protecţie anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor

Emisiunea cu pricina nu încalcă regulile bunului simț pentru că îl ironizează pe Iohannis, Arafat sau Vela. Încalcă regulile bunului simț pentru că minimizează durerea celor care au pierdut pe cineva din cauza pandemiei, suferința celor care au rămas cu sechele, munca medicilor, sacrificiile oamenilor de rând, care au ales să stea departe de cei dragi, pentru a-i proteja, lupta comună pentru tratamente și vaccinuri. Nu îl ironizează pe Șeful cel mare, nici pe Tovarășul. Își bate joc, efectiv, de toți cei care au suferit în 2020.

De asta nu este vorba de libertatea de exprimare. Pentru că libertatea de exprimare e bună, e sublimă, e mirifică. Atât timp cât nu provoacă victime.

Foto

Ziarul de Investigații

Articolul precedentFelicia Ovanesian este noul city-manager al Municipiului Constanța
Articolul următorPiedone, în prima ședință operativă a anului: „Bănuțul se va cheltui direct pentru cetățean”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time