Reprezentanții elevilor cer reînceperea școlii în data de 11 ianuarie, redeschidere care ar trebui să fie aprobată în zonele unde rata de incidență este mică.

De asemenea, în ziua de luni, 4 ianuarie, Consiliul Național al Elevilor a făcut apel la Ministerul Educației ca decizia de redeschidere a școlilor să fie luată în funcţie de rata incidenţei la nivel local.

Cu alte cuvinte, este vorba despre o reînceperea a cursurilor doar în zonele în care numărul de infectări cu virusul este mic, sau stagnează. În aceste regiuni, unitățile de învățământ ar putea primi elevii din nou la cursuri de la data de 11 ianuarie.

Reprezentanții elevilor cer reînceperea școlii la 11 ianuarie în zonele unde rata de incidență este mică

La nivel de discuții și negocieri, Consiliul Național al Elevilor a cerut Ministerului Educației un plan în ceea ce privește organizarea examenelor naţionale. Este nevoie să fie luate în considerarea a mai multe scenarii, astfel încât acestea să se poată desfăşura în bune condiții.

Viitorul educației: examenele naționale

Reprezentanții elevilor au pus pe prim plan examenele naționale și faptul că mai multe localități din țară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori. Astfel, au solicitat Ministerului Educației să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităților de învățământ, în funcție de rata incidenței la nivel local, asigurând, în același timp, materialele sanitare necesare desfășurării cursurilor în siguranță.

”Este absolut imperioasă realizarea unei strategii fezabile de învățare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulți elevi le-au acumulat la începutul pandemiei și în perioada de învățare online din acest an școlar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit. În același timp, solicităm demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranță”, se arată în comunicat.

”Cu educația nu e de glumă!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

În cadrul audierilor din Comisiile de învățământ ale Parlamentului, Sorin Cîmpeanu, noul ministrul al educației, a anunțat că școala va reîncepe cât de repede ne va permite situația epidemiologică.

Structura anului școlar 2020-2021

Cu toate acestea, în urmă cu o lună, era publicată structura anului școlar 2020-2021, structură mai specială decât în alți ani, deoarece semestrul I nu se va mai încheia odată cu vacanța de iarnă, ca anul trecut, ci va dura până în februarie.

O altă noutate este că elevii vor avea două vacanțe de primăvară, întrucât Paștele Catolic și Paștele Ortodox cad la date destul de îndepărtate.

Când iau vacanță elevii? Structura anului școlar 2020-2021

Anul școlar 2020-2021 are 34 de săptămâni, după cum urmează:

Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021);

Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

Ziarul de Investigații

Articolul precedentCiolacu numără „țepele” noului Guvern: „Au promis prosperitate, dar le oferă românilor doar austeritate!”
Articolul următorUn „ultim drum” din Constanța, destul de costisitor
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time