Oamenii de știință sud-africani vin cu vești bune privind noua tulpină COVID-19. După prima fază a studiilor, vaccinurile produse până acum împiedică Omicron să provoace o formă gravă a coronavirusului, relatează news.ro.
Mai mult, testul PCR permite aflarea faptului că persoana este infectată cu noua tulpină fără să mai fie nevoie de scevențierea genomului. Datele au fost prezentate în fața Comisiei de sănătate a Parlamentului țării africane.
Omicron se răspândește mai rapid ca tulpina Delta
Expert în boli infecțioase, Richard Lessels a precizat că genetica noii tulpini este diferită de cea a Delta. „Vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea”, a precizat specialistul, relatează sursa citată.
Cu toate acestea, oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la modul în care anticorpii pot lupta cu mutațiile tulpinei Omicron. Mai mult, ei susțin că nu există destule informații cu privire la varianta sud-africană, dacă este mai periculoasă ca restul. „Nu ştim dacă vom avea cazuri mai grave sau nu”, a completat Richard Lessels.
Tot ce se știe până acum despre Omicron este că varianta poate afecta și pe cei cu schemă completă, dar evită spitalizarea. Mai mult, este mult mai transmisibilă decât restul, iar tratamentul cu medicamente nu tratează virusul, ci calmează simptomele.
Conform Institutului Național de Boli Infecțioase din Africa de Sud (NICD), din cele aproape 250 de secvențieri, 183 au fost Omicron. Medicii susțin că imunitatea dată de trecerea prin boală nu oferă protecție în fața noii tulpini.
Varianta Omicron a fost descoperită în mai mult de 20 de ţări, însă Africa de Sud şi Botswana au înregistrat 62% dintre cazurile indentificate în lume. Uniunea Europeană a sistat pentru moment mai multe zboruri spre țările africane. Mai mult, persoanele care vin din zonele unde tulpina Omicron devine dominantă sunt obligați să intre în carantină.
Reamintim că în Africa de Sud doar 41,97% din populație este vaccinată împotriva COVID-19. La nivel global s-au înregistrat aproape 400 de cazuri cu noua tulpină în 27 de țări.
În țara noastră, trei dintre românii repatriați din Africa de Sud au fost testați pozitiv Covid, iar asupra a doi dintre ei există suspiciunea de a avea noua variantă Covid.
„Suspiciune înaltă” de infectare cu varianta Omicron în România