Sursa: Facebook

Niciodată nu sunt suficiente zile naționale sau ocazii de a sărbători în România, țara în care pare că s-a atins perfecțiunea ieri, când, în sfârșit, a fost perfectată data la care românii, cu mic cu mare, se vor bucura să celebreze Ziua Națională a Înotului.

Este vorba despre o nouă lege publicată în Monitorul Oficial, cu numărul 279, prin care a fost instituită data de 19 iulie ca Ziua națională a înotului.

Potrivit actului normativ, „Ziua națională a înotului va fi marcată de către Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, de cluburi sportive/asociații și membri afiliați prin participarea la evenimente și programe cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa și de a promova importanța practicării înotului pentru sănătatea oamenilor.

Autoritățile administrației publice centrale și locale, societatea civilă, precum și persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor consacrate acestei zile.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța practicării înotului pentru sănătatea și viața oamenilor, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune vor difuza emisiuni de promovare a programelor și evenimentelor dedicate acestei zile”.


Legea a fost adoptată de Parlamentul României pe 26 noiembrie, iar în aceeași zi, Klaus Iohannis semna și decretul pentru promulgarea acesteia. Dacă unele acte normative așteptate cu sufletul la gură pentru a aduce ceva schimbări în România sunt întârziate ani și ani, Legea 279 „s-a născut” rapid. Totul, până la urmă, ține de voință.

Pe 21 aprilie 2021, 52 de deputați și senatori PNL, preocupați de soarta țării, au depus la Senat proiectul de lege pentru instituirea zilei de 19 iulie drept Ziua Naţională a Înotului. Cu riscul de a plictisi, îi vom nominaliza: deputații care s-au gândit cât de mult era văduvită România de această lege sunt Barcari Rodica-Luminiţa, Bîlcea Ovidiu-Sergiu, Burciu Cristina, Burduja Sebastian-Ioan, Calista Mara-Daniela, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Chira Claudiu-Martin, Ciofu Cătălina, Cruşoveanu Marian, Fădor Angelica, Gheorghe Andrei Daniel, Giugea Nicolae, Gudu Michael, Huţucă Bogdan-Iulian, Ionescu George, Miuţescu Gheorghe Adrian, Moldovan Sorin-Dan, Molnar Ervin, Năcuţă Sorin, Pecingină Gheorghe, Prişcă Răzvan Sorin, Roşca Mircea, Sărmaş Ioan-Sabin, Stoian Maria, Stoica Ştefan-Bucur, Şişcu George, Şovăială Constantin, Tănase Antonel, Tătaru Nelu, Vecerdi Cristina-Agnes, iar senatori – Anastase Roberta Alma, Anisie Monica-Cristina, Banu Claudia-Mihaela, Bica Dănuţ, Bîca Iulian-Mihail, Bumb Sorin-Ioan, Carp Gheorghe, Chirteş Ioan-Cristian, Cristina Ioan, Florean Ovidiu-Iosif, Gorghiu Alina-Ştefania, Guran Virgil, Ioan Raluca-Gabriela, Iordache Ion, Neagu Nicolae, Pandea Ciprian, Pîrvulescu Eugen, Potecă Vasilica, Pufu Vlad-Mircea, Scântei Laura-Iuliana, Ţapu Nazare Eugen, Voiculescu Liviu-Dumitru.

Propunerea a trecut de Senat, ca prim for sesizat, iar la câteva luni, pe 26 octombrie, și Plenul Camerei Deputaților a adoptat propunerea legislativă. Cei 52 explicau în aprilie că „fixarea datei la care propunem sărbătorirea zilei naţionale a înotului are în vedere recunoaştere şi celebrarea în România a datei de 19 iulie, în armonie cu sărbătorirea la nivel mondial de către Federaţia Internaţională de Nataţie a World Aquatics Day”.

Referirea este la data de 19 iulie 1908, când, cu prilejul desfășurării celei de-a IV-a ediții a Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra, era înființată Federația Internațională de Natație. De menționat că, în 2019, s-a stabilit ca Ziua Internaţională a Înotului (World Aquatics Day), prin care se încurajează practicarea sporturilor acvatice, să fie sărbătorită în premieră în România, pe 6 iulie, conform unei decizii a Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern. La nivel internațional, Ziua Mondială a Acvaticului este o zi internațională care recunoaște și celebrează activitatea fizică în sporturile acvatice, fiind înființată de organizația FINA și are loc în primul weekend din iulie.

Articolul precedentFlorin Cîțu: „Această coaliție nu este un cec în alb”
Articolul următorÎncepe a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice