Un șofer în vârstă de 52 de ani din Constanța era cât pe ce să fie judecat „ca la carte”, după ce instanța a considerat că acordul de recunoaștere al vinovăției pe care îl încheiase cu procurorii nu este aplicabil.
Inculpatul era acuzat de dare de mită, faptă comisă pe 23 octombrie anul trecut, iar după câteva luni a decis să recunoască tot, pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă. Numai că instanța a considerat că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege și a dispus ca procurorii să meargă înainte cu cercetările.
Soluția definitivă a fost însă în favoarea inculpatului… care a scăpat cu pedeapsa cu care fusese inițial de acord: 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare.
Potrivit Direcției Generale Anticorupție, în octombrie anul trecut, constănțeanul a fost tras pe dreapta de un echipaj de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita – Serviciului Rutier, deoarece conducea cu 99 km/h pe un tronson de drum unde limita de viteză maximă admisă este de 50 km/h. Bărbatul a încercat astfel să „șteargă” contravenția cu bani, oferind 200 de lei polițistului, pentru a nu-i fi aplicate măsurile legale.
Agentul nu doar că a refuzat, ba chiar a sesizat fapta Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Harghita. A urmat ancheta, pentru ca în final „procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita și inculpatul au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită, stabilindu-se o pedeapsă de 1 an și 5 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei și stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani, precum și obligarea la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o perioadă de 70 de zile”.
Inițial însă, în primăvară, Tribunalul Harghita a respins acordul și abia în calea de atac, magistrații Curții de Apel Târgu-Mureș, printr-o hotărâre definitivă, au admis acordul de recunoaștere a vinovăției:
„Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita împotriva sentinţei penale nr. 75 din 30 mai 2023 pronunţată de Tribunalul Harghita, în dosarul penal nr. 566/96/2023 şi în consecinţă: Desfiinţează hotărârea atacată şi rejudecând cauza dispune în limitele de mai jos: Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita cu inculpatul P.D.
Condamnă inculpatul P.D. la pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Pe durata termenului de încercare dispune ca inculpatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Proba?iune Constanţa, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de proba?iune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Impune ca inculpatul să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Constanţa sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate. Impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 70 de zile, în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa sau în cadrul R.A. Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa”.