Ligia Deca, ministra Educației a admis tare și clar că există numeroase critici la adresa sa, chiar dacă poate mai scapă „ochiului” vigilent al internauților. Critici pe Facebook, mai exact, la postările care o privesc, Deca dezvăluind practic că libertatea de exprimare nu le este conferită celor care o urmăresc pe rețeaua de socializare.
Cu prilejul unei dezbateri la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, pe tema modului în care tinerii ar trebui să folosească internetul în aşa fel încât să fie în siguranţă, Ligia Deca a vorbit despre modul în care angajații din minister pierd timpul cu ștersul comentariilor negative la adresa sa.
Mai mult, a remarcat că cei care se ocupă cu aceasta – în speță angajații compartimentuui care se ocupă, culmea, de comunicare în minister, nu reușesc mereu să șteargă tot, iar când domnia sa apucă să le vadă, își strică ziua. Ulterior, declarația cu pricina a fost difuzată la B1 TV.
„Atunci când postezi ceva referitor la activitatea mea de ministru… Sigur, colegii mei de la Comunicare se ocupă să șteargă astfel de lucruri, dar sunt foarte multe înjurături, atacuri la persoană, neadevăruri, chestiuni care țin de caracteristicile mele fizice, felul cum mă îmbrac sau de familia mea și așa mai departe.
Și eu sunt un adult care știu mecanismul psihologic care generează astfel de chestiuni, știu că nu e vorba despre mine și, cu toate acestea, dacă n-apucă colegii mei să le șteargă suficient de repede, mă încarc negativ. Am o zi proastă!”, a susținut Ligia Deca, potrivit înregistrării.
Ministra Educației a legat declarațiile în contextul în care la „Gheorghe Lazăr” fusese lansat Ghidul siguranței pe internet, dând astfel un exemplu despre cum poate incitarea la ură din mediul online, în special în rețelele sociale, să îi afecteze pe elevi. Păcat că elevii nu au și ei o echipă de comunicare, care să îi ferească de atacuri.
„Am vorbit astăzi, la evenimentul de lansare a „Ghidului utilizării în siguranță a internetului – Un internet mai sigur pentru toți elevii”, organizat de Salvați copiii România, nu doar despre importanța siguranței pe internet, ci și despre impactul puternic pe care îl pot avea comportamentele agresive în spațiul online.
Indiferent de statut, agresivitatea în online afectează persoana vizată și, chiar dacă aceste comportamente se manifestă într-o lume pe care o numim „virtuală”, efectele lor pot fi cât se poate de reale.
Sunt recunoscătoare tuturor celor care contribuie la educarea copiilor noștri, pe de o parte, pentru a înțelege riscurile din spațiul online, pe de altă parte, pentru a-i ajuta să stăpânească instrumentele prin care pot reduce riscurile din mediul online.
Prin educație, tehnologia poate fi un aliat în învățare!”, a explicat Deca pe Facebook.