Un polițist din Olt a recunoscut în fața procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova că a primit mai multe sume de bani în schimbul promisiunii că va interveni pentru a se da o soluție „bună” într-un dosar penal, precum și pentru a „rezolva” cu două permise de conducere.

Inculpat în dosar, polițistul a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției pentru trafic de influență în formă continuată și favorizarea făptuitorului, acord potrivit căruia pedeapsa sa este de 3 ani de închisoare cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi. În același timp, un alt acord a fost încheiat și de o altă persoană, care ar fi intermediat traficul de influență, pedeapsa acestuia fiind de 2 ani cu suspendare.

Potrivit DNA, „în prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora”.

Oficial, procurorii arată că Valentin Paraschiv, care anul trecut era ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Olt – Serviciul Rutier, ar fi primit bani de la trei persoane, în total 2.000 de lei și 300 de euro.

Despre cealaltă persoană implicată în dosar se precizează că și-ar fi recunoscut vinovăția privind complicitatea la trafic de influență, însă până la o soluție definitivă, acordurile de recunoaștere a vinovăției urmează a fi analizate și de Tribunalul Olt.

În data de 31 octombrie 2021, inculpatul Paraschiv Valentin ar fi pretins și primit suma de 2.000 lei de la o persoană cercetată pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației (conducere a unui autovehicul fără permis și sub influența alcoolului). În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Serviciului de Medicină Legală Olt și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală.

În perioada următoare, în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în aceeași cauză penală, ofițerul de poliție i-ar fi sugerat aceleiași persoane, în mai multe rânduri, să găsească pe cineva de încredere care să declare în fals că a condus autoturismul în momentul în care a fost depistat de polițiști conducând fără permis și sub influența alcoolului.

În ziua de 03 aprilie 2022, inculpatul Paraschiv Valentin, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit, prin intermediar (persoană fizică care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției), suma de 300 de euro de la două persoane, pentru a-și folosi presupusa influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor examinatori din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Olt, în scopul de a-i determina pe aceștia ca indiferent de rezultatele reale ale examinării, să-i asigure unuia dintre cei doi dobândirea permisului de conducere”, se arată în comunicatul DNA.

Articolul precedentTrump îl dă în judecată pe procurorul general din New York
Articolul următorNicolae Ciucă asigură că pensionarii vor fi sprijiniți „să treacă prin iarnă”