Raluca Turcan a anunțat că din 1 ianuarie 2022, pensiile vor fi indexate. Ministrul interimar al Muncii a mai precizat că e conștientă că mulți pensionari ce au o vechime și contribuție egală, au pensie diferită. Turcan a mai precizat că de când a ajuns la Ministerul Muncii a încercat să corecteze aceste greșeli.

„Cu vechime egală, cu contribuție egală, au pensie diferită în funcție de momentul în care au ieșit la pensie și lucrul acesta din secunda zero am început să îl pregătim pentru corectare”, a spus Raluca Turcan, marţi, la emisiunea „Punctul de Întâlnire”, relatează Antena3.

Raluca Turcan: „Indexarea pensiilor va avea loc anul viitor”

Ministerul interimar al Muncii a dat asigurări că se caută soluții pentru reducerea inechităților ce există, în momentul de față, în sistemul public de pensii. De asemenea, ea a mai declarat că prin marea recalculare a pensiilor se urmărește „ancorarea pensiilor în contributivitate”. Turcan a mai amintit că cele cinci milioane de dosare de pensii, dintre care o treime în format de dosar cu șină, urmează să fie digitalizate și introduse într-o bază de date. „Pentru lucrul acesta era legislaţie din 2019”, a mai susținut Raluca Turcan, relatează sursa citată.

Turcan a precizat că se fac simulări între 6 și 12% cu privire la creșterea pensiilor. Ea a precizat că de la începutul anului viitor, pensiile ar trebui să fie indexate cu minim 6 %. Altfel spus, aproape două milioane de pensionari ar putea avea o pensie mai mare cu 10% din ianuarie 2022. Documentul a fost depus la Senat și prevede modificarea legii pensiilor.

Conform spuselor Ralucăi Turcan, angajații caselor de pensii au reușit să digitalizeze mai bine de 1 milion de dosare. Altfel spus, zilnic sunt procesate aproape 26 de mii de dosare. În acest ritm, până la începutul anului 2023 se va finaliza digitalizarea celor 5 milioane de dosare de pensii și poate să înceapă recalcularea lor.

Conform datelor ofociale, la sfârșitul lunii iunie 2021 erau 4,8 milioane de români pensionari. Cu o scădere de 61 de mii de persoane față de 2020.  De asemenea, în primele nouă luni ale anului, România a pierdut aproape 40 de mii de pensionari.

Raluca Turcan a anunțat când va începe marea recalculare a pensiilor

Articolul precedentFacebook renunţă la sistemul său de recunoaştere facială
Articolul următorVânzările vaccinului anti-COVID Pfizer au adus companiei aproape 65 de miliarde de dolari
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.