Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

Nu de plictiseală ducem lipsă, ca popor.

Sunt lucruri mai stringente, gen responsabilitatea socială, încrederea în autorități sau senzația că putem face orice, fără consecințe. Idei din astea, de care ne lovim în fiecare zi.

Și totul pornește, în primul rând, din cauză că am învățat ”să ne descurcăm”. Fără portițe legale, fără repercusiuni.

Nu de plictiseală a oficiat un preot confirmat cu Covid mai multe slujbe religioase

Mai degrabă din inconștiență.

În ciuda faptului că trebuia să stea în izolare la domiciliu, preotul din Alba Iulia s-a gândit c-ar fi interesant să nu facă acest lucru. Mai degrabă să iasă în comunitate și să oficieze ceva slujbe.

Așa că s-a ales cu dosar penal, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Să fi fost, oare, la mijloc voia Domnului? Sau un semn direct că nu, nu chiar toți prelații pot face ce vor și să mai și scape basma curată.

Luarea de mită se pedepsește, și ea

Și nu pentru că lumea are încredere în autorități, ci pentru că lumea are încredere în oameni.

Un medic din Brașov a cerut mită în valoare de 10.000 de lei, pentru o intervenție chirurgicală. În loc să sune la Poliție, rudele femeii au cerut ajutorul lui Marian Godină. Da, acel Marian Godină.

Niște telefoane și-un flagrant mai târziu, medicul este la audieri, cu propunerea de arest preventiv.

I-am răspuns omului, i-am dat un număr de telefon la care să sune şi i-am zis să nu cumva să dea înapoi şi să aibă încredere. Nu a dat, iar azi (marţi-n.r.) s-a dus să dea bănuţii domnului doctor. Pe hol aşteptau câţiva ‘pacienţi’ care au intrat în cabinet nepoftiţi, imediat după tranzacţie”, povestește Marian Godină, pe contul de Facebook.

Problema este alta: oamenii nu mai au încredere în autorități. Preferă să apeleze la persoane despre care știu sigur că îi vor ajuta să găsească dreptatea. Pentru că, să fim serioși, cel mai probabil persoana cu pricina a apelat la Godină pentru a se asigura că situația se rezolvă. Că n-o să fie îngropată, ca multe altele, pe undeva prin buzunarele adânci ale legii.

Și copacii se plătesc, nu-i așa?

Sau, dacă-i tai fără autorizație, te paște amenda. Copacii nu se taie din plictiseală. Nici măcar o rădăcină.

O rădăcină, sigur, în care am dat cu piciorul, că eu umblu pe acolo prin grădină. Era deasupra, pe pământ, deci nu era în pământ. Și eu am săpat pe lânga ea să o scot afară, am dat cu piciorul în ea, mi-am rupt și degetul la picior”, spune bărbatul amendat, din Oradea.

Bineînțeles că justificarea lui era că vrea să îngrijească. Dar, dacă s-ar fi informat înainte, ar fi știu că nu omorâm copaci, după cum ne taie capul. Și ar fi fost și cu 800 de lei mai bogat.

Repet: lipsa informației, lipsa încrederii în autorități, lipsa ideii că legea trebuie respectată. Doar câteva dintre motivele pentru care nu stăm tocmai ok, ca țară.

Prea credem că avem doar drepturi, nu și îndatoriri. Prea ne place să ne facem dreptatea singuri. Și regulile după care jucăm în societate.

Articolul precedentCîțu, optimist privind refacerea coaliției. Cioloș îi dă un termen limită
Articolul următorPSD și PPU-SL, pact politic privind strategia națională pentru demografie
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.