Senatorul PSD Gabriela Firea a semnat, astăzi, împreună cu Grațiela Gavrilescu (PPU s-l) un pact politic care vizează strategia națională pentru demografie. Acest pact, unul istoric, va avea trei piloni principali: susținerea natalității, creșterea calității vieții românilor și protejarea seniorilor.
„Un pact politic în premieră, care va face și istorie. Declinul demografiei din România este constatat de 20 de ani, dar măsurile care s-au luat nu au fost suficiente. În acest acord politic ne dorim să susținem familiile care nu pot avea copii, dar din motive financiare sau medicale nu reușesc acest lucru. În același timp, susținerea persoanelor în vârstă, pentru a avea o perioadă de bătrânețe frumoasă, sănătoasă”, a declarat Gabriela Firea după semnarea acestui acord politic, relatează Antena 3.
De altfel, fostul edil general al Capitalei a reamintit faptul că în vară a fost depus un proiect de lege care prevede stimularea natalității, prin creșterea alocațiilor, deduceri pentru salariații cu copii, precum și tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârste sub 6 ani la învățământul preșcolar. Însă acest pachet de legi nu a fost votat de parlamentarii PNL, USR și UDMR.
„Ne vom apleca cu grijă asupra situației seniorilor. Vom elabora măsuri dedicate susținerii acestora – financiare, de protejare a sănătății, de combatere a însingurării, de stimulare a unei vieți sănătoase și active. Ne gândim și la necesitatea modernizării infrastructurii – de la creșe și grădinițe, la spitale sau la construirea de cămine pentru seniori”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Totodadă, senatorul susține că va propune aceste teme de dezbatere societății, „pentru că ele sunt adevărate priorități care ar trebui să fie nu doar pe agenda populației, ci și a Guvernului”, subliniind că este nevoie nu doar de susținere în Parlament, a acestor inițiative, ci de a fiecărui român în parte.
În acest moment, una dintre cele mai mari probleme ale societății este de natură demografică, „baby-boom”-ul de după anii 70 se va pensiona în maximum 10 ani, iar numărul copiilor este într-o continuă scădere, puține fiind tinerele familii care să facă și un al doilea sau al treilea copil. Mai mult, s-a constatat că este un trend al vârstei destul de înainte la care tinerii să își întemeieze o familie sau să se gândească la primul copil, cei mai mulți punând această „întârziere” pe seama contextului socio-economic al momentului.