Sursa: Poliția Română

Sentință definitivă pronunțată de Curtea de Apel Târgu – Mureș în dosarul unui ofițer de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș – Poliția Municipiului Reghin – Biroul Ordine Publică.

Inculpatul a fost trimis în judecată în decembrie 2020, pentru trafic de influență și șantaj asupra unui coleg, instanța găsindu-l vinovat pentru ambele acuzații.

În urma judecării, pedeapsa stabilită acestuia a fost de 5 ani închisoare în regim de detenție, pentru 4 infracțiuni de trafic de influență și șantaj, instanța dispunând totodată să îi interzică o serie de drepturi, pe o durată de 5 ani.

Culmea, prin hotărârea instanței, care este definitivă, polițistului i-a fost admis apelul. Însă aceasta nu a însemnat că a scăpat de închisoare:

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând cauza: Condamnă inculpatul Raica Florin Roberto la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Condamnă inculpatul Raica Florin Roberto la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de santaj.

Contopeşte pedepsele de 3 ani şi 6 luni închisoare, 1 an şi 6 luni închisoare, aplicate inculpatului prin prezenta decizie cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa atacată. Aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 3 ani şi 6 luni ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an şi 6 luni (1/3 din restul pedepselor neaplicate de 1 an şi 6 luni şi 3 ani), astfel încât în final inculpatul va executa pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare, în regim de detenţie.

Deduce din pedeapsa rezultantă 5 ani închisoare aplicată inculpatului Raica Florin Roberto durata reţinerii de 24 de ore din data de 29 octombrie 2020 precum şi durata arestării preventive şi a arestului la domiciliu din 30 octombrie 2020 până la 16 ianuarie 2021. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate referitoare la: condamnarea la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă; pedepsele accesorii şi complementare aplicate pentru fiecare infracţiune; pedeapsa accesorie şi complementară aplicate pe lângă pedeapsa principală rezultantă; măsura de siguranţă a confiscării; instituirea măsurii sechestrului asigurator; menţinerea sechestrului asigurator instituit prin Ordonanţa Parchetului; constatarea sumei depuse de inculpat la CEC Bank; obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare către stat şi cuantumul acestor cheltuieli”.

Aceasta în condițiile în care în urmă cu două luni, la peste 2 ani de la trimiterea sa în judecată, Tribunalul Mureș îl găsise vinovat de acuzații, sentința fiind de 6 ani şi 2 luni închisoare cu executare.

Dispune confiscarea sumei de 1.500 euro şi 7.900 lei reprezentând sumele de bani primite de inculpat. Instituie măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului până la concurenţa sumei de 500 euro şi 3.500 lei. Menţine măsura sechestrului asigurator instituită prin ordonanța din data de 11 decembrie 2020, până la concurența sumelor de 1.750 de euro și 3.300 de lei (11.821 lei).

Constată faptul că la data de 15 decembrie 2020, inculpatul R.F.R. a depus suma de 11.821 lei la CEC Bank, cu recipisa de consemnare nr. 206705870/1. Obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 6.900 lei din care 4.900 lei provin din faza de urmărire penală”, se mai arăta în sentința instanței de fond.

Sumele de mai sus, precizează DGA, reprezintă banii pe care inculpatul îi ceruse pentru a rezolva problemele penale ale șoferilor, traduse în dosare instrumentate de colegii săi:

În sarcina inculpatului s-a reținut faptul că a solicitat și primit sume de bani, cuprinse între 750 de euro și 5.000 de euro, de la persoane cercetate pentru conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, în scopul de a interveni pe lângă angajați ai Serviciului de Medicină Legală Mureș, în vederea diminuării alcoolemiei din sânge și recuperarea permiselor de conducere într-un timp scurt.

De asemenea, ofițerul de poliție a amenințat un coleg de-al său, agent de poliție, cu dezvăluirea unor fapte compromițătoare, în schimbul determinării unor persoane să nu mai facă afirmații despre pretinderea și primirea de către inculpat a sumelor de bani, obiect al infracțiunii de trafic de influență”.

Articolul precedentCiolacu, mulțumit: „Prezența PSD la guvernare este acum o garanție fermă a creșterii nivelului de trai”
Articolul următorIohannis nu mai e mândru de „Tricolori”