iohannis referendum
Foto: presidency.ro

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a transmis un comunicat oficial al poziției adoptate de Klaus Iohannis vizavi de cea mai nouă ordonanță de urgență. Este vorba despre ordonanța de urgență care schimbă modul de alegere al președinților de consilii județene: aceștia urmează să fie aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor și nu ca în prezent, prin votul și înțelegerile dintre consilierii judeţeni.

În urma adoptării de către Guvern a unei Ordonanțe de Urgență referitoare la modificarea legislației privind alegerea președinților de Consilii Județene, Preşedintele României constată că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri, pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal și umblă iar la cutia cu ordonanțe de urgență, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfășurării jocului, ceea ce este inacceptabil. Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. În niciun caz acest instrument nu poate fi folosit în continuare în mod abuziv și netransparent.

Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin ordonanță de urgență în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de Consilii Județene este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să-l facă baronilor PSD, în încercarea de a le câștiga sprijinul. În mod evident, dacă se va schimba legislația vor fi favorizați acei președinți de Consilii Județene aflați în prezent în funcții. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene, acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat.

Un județ nu e o comunitate cu o identitate proprie. Iar un președinte de Consiliu Județean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. În toată lumea, primarul reprezintă comunitatea. Nu există practic un popor al județului și acest argument maschează disperarea PSD care a înțeles că pierde autoritatea în Consiliile Județene. Președintele României consideră că pesediștii, oricât ar încerca să își spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bineintenționați.

Referitor la anunțul conform căruia PSD urmează să adopte un proiect de revizuire a Constituției pentru punerea în aplicare a rezultatului Referendumului, președintele României consideră că pesediștii oricât ar încerca să își spele imaginea nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenționați și interesați în a respecta voința cetățenilor. Să fie oare o simplă coincidență că imediat după ce președintele a chemat partidele la consultări la Cotroceni PSD este foarte preocupat să defileze public cu această ințiativă de modificare a Constituției”, a transmis Mădălina Dobrovolschi.

Articolul precedentDarius Vâlcov a demisionat din Guvern, Remus Borza se înscrie în PSD
Articolul următorUrmăritul general care l-a ucis pe polițistul din Timiș a fost prins