Foto: Gândul
Foto: Gândul

Data de 1 mai a deschis, în mod oficial, sezonul estival, dar și sezonul mizeriei: gunoiul este aruncat la voia întâmplării, responsabilitatea lipsește cu desăvârșire, iar autoritățile dau indicații prețioase și întorc spatele.

În cursul săptămânii trecute, comisarul-șef al Gărzii de Mediu le adresa românilor o ”rugăminte instituțională”: aceea de a fi cât mai responsabili față de natură, limitând deșeurile pe care le aruncă.

 Ajungem în data de 1 mai când, în cadrul unui control pe litoral, Octavian Berceanu găsește nu doar gunoaiele ”clasice”, ci și deşeuri, mizerie și nenumărate conglomerate de materiale de construcţii, puse peste deşeuri.

Aflat în zona Năvodari, șeful Gărzii Naţionale de Mediu a declarat că, în calitate de comisar general, se află la prima ieşire și primele verificări în judeţul Constanţa.  

1 mai: autoritățile au venit, au vorbit și au plecat. Gunoiul rămâne

La televizor am văzut 20 de ani cum autorităţile au venit pe malul mării, au dat indicaţii, au plecat şi lucrurile au rămas la fel. Cu timpul rămas la dispoziţie vom lua staţiunile la rând să vedem ce este de făcut şi în lunile care vin vom fi permanent pe litoral să sancţionăm orice fapte cu caracter contravenţional sau infracţional care ţin de mediu”, a precizat Octavian Berceanu.

Acesta a adăugat că, în perioada următoare, vor fi realizate verificări foarte dese în staţiunile de la malul mării.

Năvodari, stațiunea de sub deșeuri

Concediul înseamnă mizerie, chit că vorbim despre cele trei săptămâni tradiționale, un citybreak sau o simplă zi: ziua de 1 mai.

Cu tristeţe spun că am găsit foarte multe gunoaie, deşeuri, conglomerate de materiale de construcţii puse peste deşeuri, părăsite pe terenuri, dezvoltări imobiliare în expansiune cu munţi de deşeuri lângă, multă mizerie şi asta este ceea ce vedem la prima vedere”, a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu.

Va urma o analiză, dar previzibilul rămâne cuvântul cheie. Berceanu a mai adăugat că este conștient că vor fi găsite și alte nereguli cu ajutorul colegilor din Constanţa de la Garda de Mediu şi al celorlalte instituţii.

Acesta a mai precizat că, ajutat de colegii din zona de sud a ţării, se vor face multiple controale pe litoral.

Acțiunile vor fi săptămânale şi se va încerca o presiune pe autoritatea publică locală și pe instituţiile care ar trebui să cureţe litoralul românesc.

Articolul precedentTheodor Paleologu: „Patologia puterii afectează pe toată lumea”
Articolul următorCiucu, luat „la mișto” de un polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time