Sursa: Captură video

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a avut zilele acestea o întâlnire cu ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, şi reprezentanţi ai Mouvement des Entreprises de France International, în cadrul căreia le-a prezentat în power-point câteva rezultate și previziuni economice pentru țara noastră.

Potrivit calculelor și estimărilor prezentate de Isărescu și consemnate de Ziarul Financiar, prognozele indică o creştere economică de 4,5% pe an, în următorii doi ani.

În ciuda acestor estimări, Mugur Isărescu a punctat că România are în continuare câteva vulnerabilităţi – legate de creşterea inflaţiei din cauza crizei din energie, creşterea deficitului de cont curent, deficitul fiscal mare care trebuie rapid corectat şi creşterea datoriei publice – chiar dacă este sub 40% din PIB.

Guvernatorul BNR a vorbit și despre „eforturile de consolidare fiscală”, care „sunt în curs”: „Când a izbucnit pandemia, BNR a inițiat un program care conține măsuri menite să susțină economia”, se arată în prezentare.

În același document, Isărescu a mai menţionat că rezervele valutare ale României sunt suficiente pentru a face faţă unor şocuri externe, dar și că sistemul bancar este într-o poziţie bună, nivelul de adecvare al capitalului şi indicatorii de lichiditate fiind peste pragurile minime.

Astfel, în prezentare se mai arată și că „2021 a fost al șaptelea an consecutiv de profit pentru băncile românești, cu randamentul capitalului propriu peste 13% în primele 11 luni ale anului 2021”, când profitul net a ajuns la 7,5 miliarde de lei.

Articolul precedentGabriela Firea: „Funcția de primar general vine cu multe obligații, nu doar cu drepturi”
Articolul următorDîncu: „Războiul hibrid cere soldaţi din toate categorile”